Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Rijksarchief Bergen zamelt documenten in over oorlogsschade tijdens WO II

Texte petit  Texte normal  Texte grand
08/05/2023 - Aanwinsten - Evenementen - Rijksarchief te Doornik - Rijksarchief te Bergen

Op 8 mei vieren we de 78ste verjaardag van het einde van WO II in Europa. Het Rijksarchief onderneemt actie om de herinnering aan 1940-45 levendig te houden!

Op 10 mei 1940 valt Duitsland België binnen. Van bij de start van de oorlog wordt België op diverse plaatsen gebombardeerd. België capituleert op 28 mei, na 18 dagen strijd. In de lente van 1944 volgen geallieerde luchtaanvallen om met het oog op de landing in Normandië de spoorweginfrastructuur in bezet gebied te vernietigen. De Duitsers zetten in 1944 en 1945 op hun beurt de “vliegende bommen” V1 en V2 in.

Tussen 1940 en 1945 worden 46.688 particuliere eigendommen in Henegouwen beschadigd of vernield. Bergen wordt bevrijd op 2 september 1944, Doornik op 3 september. De regio Charleroi volgt op 4 september.

Op 8 mei 1945 capituleert Duitsland.

Oorlogsschadedossiers

Sinds een jaar kunnen in het Rijksarchief Bergen dossiers geraadpleegd worden over oorlogsschade aan privégoederen in de provincie Henegouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog: 900 strekkende meter archief die een schat aan informatie bevat. Het gaat voornamelijk om administratieve stukken, zoals aanvragen voor vergoeding van schade die werd veroorzaakt door bombardementen of na plundering of de opeising van vastgoed. 

Help ons om de oorlogsschade in herinnering te brengen

In 2024 organiseert het Rijksarchief Bergen samen met het Mons Mémorial Museum naar aanleiding van de 80ste verjaardag van de bevrijding een tentoonstelling over oorlogsschade. In dat kader wordt nu een campagne gelanceerd om privéarchief in te zamelen en te digitaliseren. 

Bewaar je thuis documenten over de Tweede Wereldoorlog en wil je deze graag gevaloriseerd en bewaard zien voor de volgende generaties? Wees welkom om ze af te geven in:

  • het Rijksarchief Bergen (avenue des Bassins 66, 7000 Bergen), van dinsdag tot vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur
  • het Rijksarchief Doornik (rue des Augustins 20, 7500 Doornik), van dinsdag tot vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur

We zijn concreet op zoek naar:

  • Persoonlijke documenten, dagboeken, getuigenissen over het dagelijks leven (rantsoeneringsbons, enz.);
  • Documenten in verband met plunderingen, opeisingen en sabotagedaden;
  • Brieven die getuigen van moeilijkheden die je familie ondervond tijdens de oorlog;
  • Foto’s die schade aantonen aan huizen, boerderijen, ondernemingen en handelszaken, in Henegouwen of elders.   

Wil je je documenten graag houden? Geen probleem. We maken voor jou een digitale kopie en bezorgen je de stukken zo snel mogelijk terug. 

We rekenen erop dat de archiefinzameling die het Rijksarchief organiseert, het mogelijk zal maken om een ruime documentatie aan te leggen waarop wetenschappelijk onderzoek kan gevoerd worden over de geschiedenis van economie, stedenbouw, families, enz. Voor de inzameling van voorwerpen werken we nauw samen met het Mons Mémorial Museum.

    

Leestips

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement