Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Familiearchief van der Straten Ponthoz aangevuld: een blik op koninklijke, politieke en diplomatieke kringen (1853-1895)

Texte petit  Texte normal  Texte grand
09/03/2023 - Onderzoek - Inventarisatie - Digitalisering - Aanwinsten - Rijksarchief te Namen

Sinds 2000 bewaart het Rijksarchief Namen archieven van de families van der Straten en Ponthoz. Begin 2023 werd nog een aanvulling op dit familiearchief overgebracht naar het Rijksarchief Namen. Verschillende dagboeken van de familie werden eind 2022 online raadpleegbaar gemaakt.

Sinds 11 mei 2000 bewaart het Rijksarchief Namen een archiefbestand dat werd overgedragen door de familie van der Straten. Het heeft vooral betrekking op de familietak Ponthoz, genoemd naar het kasteel dat familielid Louis-Marie-Hyacinthe erfde aan het begin van de 19de eeuw.  

Verschillende leden van de familie Ponthoz waren tussen 1840 en het begin van de 20ste eeuw werkzaam in de entourage van de koning en bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.  

Ignace van der Straten Ponthoz, zoon van Louis-Marie-Hyacinthe, bekleedde diverse functies in het leger en aan het hof in Brussel. Zijn zoon, Carl van der Straten Ponthoz, trad in de voetsporen van zijn oom Auguste, een diplomaat, alvorens te gaan werken voor het centraal bestuur van Buitenlandse Zaken, waar hij het tot kabinetschef van de minister schopte. Ignace en Carl kregen verschillende eretekens in de context van hun contacten met buitenlandse diplomatieke diensten, tot (heel) ver over de Belgische grenzen heen.

Zo ontving Ignace, destijds vleugeladjudant van koning Leopold I, in 1860 het Kruis 3de klasse in de Orde van de Leeuw en de Zon van de Sjah van Perzië. En Carl, kabinetschef van de minister van Buitenlandse Zaken, kreeg van de keizer van Japan in 1885 het ereteken 3de klasse in de Orde van de Rijzende Zon en aan het begin van de jaren 1890 de opmerkelijke decoratie van Commandeur van de Schitterende Ster van Zanzibar.

  

Begin 2023 werd aanvullend familiearchief uit het kasteel van Westmalle overgedragen. Zo worden in het Rijksarchief Namen nu de diploma’s en andere documenten bewaard in verband met de eerder vermelde erkenningen. Door die overdracht bestendigde de familievereniging van der Straten het vertrouwen dat ze al meer dan vijftig jaar in het Rijksarchief stelt om haar schriftelijke herinneringen te vrijwaren.   

Leestips

Inventarissen

De drie inventarissen van het archief van de familie van der Straten en aanverwanten zijn online raadpleegbaar:  

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement