Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Portretfotografie van Studio Gilles uit Namen: 1500 anonieme portretten online

Texte petit  Texte normal  Texte grand
22/10/2021 - Onderzoek - Digitalisering - Evenementen - Rijksarchief te Namen

De 1500 glasnegatieven van Studio Gilles, een fotografenfamilie die over verschillende generaties heen talrijke inwoners van Namen over de vloer had, vormen een archivalisch pareltje. De meestal anonieme portretten zijn nu gedigitaliseerd én sinds kort online raadpleegbaar.  

In 2005 gaf de familie Gilles aan de vzw Archives photographiques namuroises wat nog overbleef van de activiteiten van haar voorouders: diverse fotoapparatuur (waaronder enkele daguerréotypes), papieren archief, fotoafdrukken en 50.000 negatieven op glasplaat of op filmrolletjes. In 2014 werd al het materiaal overgebracht naar het Rijksarchief Namen. Datzelfde jaar begon fotograaf Luc Stokart met het digitaliseren van alle portretten die op collodiumglasplaat stonden.  

De 1.500 negatieven op glasplaat uit de periode 1860-1914 kunnen nu online worden geraadpleegd. Op de meeste glasplaten staan portretten die werden gemaakt op vraag van klanten van de fotozaak. Daarnaast zijn er ook foto’s bij van leden van de familie Gilles, evenals reclamefotografie.

Aanvankelijk gebruikte de studio de techniek van vochtig collodium, vanaf 1851 in Europa in gebruik. Daarbij moest gedurende ettelijke seconden geposeerd worden. Later stapten de fotografen van Studio Gilles over op een procedé dat werd uitgevonden in 1871, waarbij platen werden gebruikt op basis van gelatine en zilverbromide.

Soms staan de namen van de geportretteerden vermeld op een strookje. De inwoners van Namen die op de foto’s voorkomen, zijn echter vaak anoniem gebleven. Toch bieden hun gelaat, pose, kleding, handen en blik een gevoelsrijke en ongebruikelijke inkijk in het verleden.

           

Instants cadrés. Een tentoonstelling en een boek

De portretfoto’s werden niet alleen online gebracht, maar aan 150 foto’s van Studio Gilles werd ook een tentoonstelling gewijd met de titel Instants cadrés. Portraits photographiques de la Maison Gilles à Namur (1860-1914). De expo is van 21 oktober 2021 tot 28 januari 2022 gratis te bezoeken in het Rijksarchief Namen. Bij de tentoonstelling hoort ook een boek met dezelfde titel, dat werd opgesteld door Emmanuel Bodart, Anne Roekens en Luc Stokart. Het is op de tentoonstelling te koop voor € 35,00.  

Rechtstreeks naar de foto’s uit het archief Gilles  

Kijk- en leestips (in het Frans)

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement