Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Who's who?

Kleine letters  Normale letters  Grote letters

Johan Van Der Eycken

Algemeen RijksarchiefDAD (Digitaalarchief)

Contact

Ruisbroekstraat 2-6
1000 BRUSSEL
Tel : 02 548 38 38

Bio

Johan Van der Eycken is diensthoofd van de Dienst Digitale Archivering van het Rijksarchief. Johan is Doctor in de geschiedenis met het proefschrift Ridders aan de Maas. Adel in het graafschap Loon, 1300-1520. Hij was werkzaam aan de KU Leuven, waar hij verantwoordelijk was voor het project 750-jaar Leuvense parochies. Sinds 2004 is hij werkzaam in het Rijksarchief, aanvankelijk in het kader van het FWO-project: Latijns onderwijs in de Nederlanden (1500-1795) en vervolgens als archivaris in het Rijksarchief te Hasselt. Hij is op dit ogenblik onder meer belast met de ontwikkeling van een digitaal archiefbeleid voor de federale overheid en begeleidt het project SODHA (www.sodha.be). Johan treed met Raphaëlle Claude op als Country mananger voor Archives Portal Europe Foundation, is coördinator van DARIAH-FED (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities) en de DARIAH-EU working group Sustainable Publishing of metadata.. Johan is tevens als medewerker verbonden aan de onderzoeksgroep Nieuwe Tijd (OE Geschiedenis) van de KU Leuven en is gespecialiseerd in institutionele, en sociaal-economische geschiedenis tijdens de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd

Taken

- verantwoordelijk voor het  digitale archiveringsbeleid van de federale overheid

-  (met Rolande Depoortere en Peter van Overtveld) verantwoordelijk voor Records Management

- (met Rahaëlle Claude) Country Manager Archives Portal Europe Foundation

- Coördinator DARIAH-FED

Netwerk

- Countrymanager: Archives Portal Europe Foundation

- Coördinator DARIAH-FED (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities)

- Coördinator DARIAH-EU working group Sustainable Publishing of metadata

- Co-promotor Clariah-Vlaanderen

Publicaties

Projecten

  • 2018-2019: (met Dorien Styven en Tom Gheldof) Project: Trust and understanding. The value of metadata in a digitally joined-up world (funded by DARIAH-EU and FWO)

  • 2019-2020: co-promotor of Clariah-VL (Open Humanities Service Infrastructure)

  • 2019-2023: (met Dr. Rolande Depoortere) Belgian Infrastructure for Social Sciences and Humanities Open Science (funded by Belgian Science Policy)

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement