Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Gidsen

Kleine letters  Normale letters  Grote letters

Het Rijksarchief publiceert regelmatig nieuwe archiefgidsen, zowel op papier als digitaal/online. Hieronder vind je een overzicht van enkele recent verschenen gidsen. In onze webshop kan je alle archiefgidsen opzoeken. Sommige gidsen zijn bovendien beschikbaar als eBook.

Thematische gidsen

1. De geschiedenis van uw huis schrijven? Een nieuwe bronnengids over privévastgoed

U bent nieuwsgierig naar de geschiedenis van uw huis of van ander privévastgoed? In september 2016 verscheen een boek van Laurence Druez, werkleidster bij het Rijksarchief te Luik, dat onderzoekers die de geschiedenis van een woning willen achterhalen wegwijs maakt in de talloze bronnen die in dit verband worden bewaard, onder meer bij het Rijksarchief.

Het (Franstalige) boek is te koop (€ 20,00) in de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief, in de leeszalen van een van de Rijksarchieven in Wallonië, in het Rijksarchief te Brussel, in het Algemeen Rijksarchief 2 – depot Joseph Cuvelier of via publicat@arch.be. Klik hier om de inhoudstafel te bekijken.

  • DRUEZ Laurence, Chaque maison a son histoire, Guide des sources relatives au patrimoine immobilier privé, Les Dossiers de l’IPW nr. 19, Namen, 2016, 232 blz.

2. Bronnengids voor de geschiedenis van de Joden en het Jodendom in België

De bronnen met betrekking tot het Jodendom en de Joodse bevolking in België zijn nagenoeg ontelbaar. Jammer genoeg zijn ze weinig gekend en verspreid over een groot aantal private en publieke (archief)instellingen. De publicatie van een bronnengids over het Jodendom en de Joodse gemeenschap in België, 19de-21ste eeuw, vult deze lacune eindelijk op.

 

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement