Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Pater Pire in het stedelijk museum van Hoei

Texte petit  Texte normal  Texte grand
Van 25/06/2022 tot 13/11/2022Stedelijk Museum van Hoei - Zaal 'Le Nouvel Essor': rue Vankeerberghen 20 - 4500 HoeiOpeningsuren:

Dinsdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur (in juli en augustus van 14.00 tot 18.00 uur). Gesloten op maandag, behalve op 15 augustus.

Tarieven: Gratis toegangContact : musee@huy.be - 085 23 24 35 (optie 1)

De tentoonstelling "L'œufou la tuile" (“Het ei of de dakpan”), opgezet door het Rijksarchief Namen, houdt van 25 juni tot 13 november 2022 halt in het stedelijk museum van Hoei. Aan de hand van archiefstukken uit het Rijksarchief Namen en persoonlijke voorwerpen schetst de expo de opmerkelijke levensloop van pater Dominique Pire. 

Pater Pire werd in 1910 geboren in Dinant en ging in 1928 in het klooster bij de Dominicanen van La Sarte (Hoei), waar hij verbleef tot zijn dood in 1969. Vanuit zijn kantoor aan de rue du Marché zette hij talrijke acties op en stichtte hij verenigingen voor familiehulp en hulp aan ontheemden, zoals de “Wereldsponsorships” (onderwijs), de Vredesuniversiteit en de bekende Vredeseilanden.

De tentoonstelling L'oeuf ou la tuile (“Het ei of de dakpan”), opgezet door het Rijksarchief Namen, schetst aan de hand van archiefstukken en persoonlijke voorwerpen de opmerkelijke levensloop van pater Dominique Pire. De belangrijke momenten uit zijn leven komen aan bod, de liefdadigheidswerken die hij heeft gesticht en de ideeën die hem hebben begeesterd. De tentoonstelling wijst ook op de erfenis die deze ‘man van de vrede’ heeft willen nalaten aan de toekomstige generaties en op zijn diepzinnige humanistische boodschap.

Op 10 december 1958 kreeg Georges-Dominique Pire de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn acties voor Oost-Europese vluchtelingen. Ondanks die prestigieuze onderscheiding is de persoonlijkheid van Pire tot op vandaag grotendeels onbekend.

De tentoonstelling loopt van 25 juni tot 13 november 2022 in het stedelijk museum van Hoei. Van december 2018 tot maart 2019 was de expo reeds te bezichtigen in het Rijksarchief Namen.  

Opmerkelijk archivalisch erfgoed  

In 2016 werd het archief van pater Dominique Pire toevertrouwd aan het Rijksarchief Namen. Het archiefbestand van zowat 55 strekkende meter is uitzonderlijk rijk en divers. Het bevat duizenden brieven die pater Pire schreef of ontving, teksten van toespraken en lezingen, werkdossiers, persoonlijke notities, maar ook fotoalbums, geluidsopnamen, films, enz.  

Het archief beslaat de periode 1930-1969 en biedt een schat aan informatie, niet alleen over pater Pire, zijn acties en ideeën, maar ook over de context waarbinnen hij werkte, de situaties waarmee hij in aanraking kwam, en de personen die hij heeft ontmoet, gaande van eenvoudige burgers tot personaliteiten zoals koningin Elisabeth van België, Dr. Schweitzer, U Thant, enz. De inventaris van het archief verschijnt binnenkort.  

Een boek

Het boek L’œuf ou la tuile, verschenen in januari 2021, schetst via zijn archief de levensloop van pater Pire. Het boek, bestemd voor een breed publiek, is van de hand van Alexandra Micciche (assistente-doctoranda aan de ULB en de Universiteit van Namen) en Bernadette Petitjean (werkleidster bij het Rijksarchief Namen) en werd gepubliceerd met de steun van de Nationale Loterij.

Het rijkelijk geïllustreerde boek van 96 bladzijden is voor € 20,00 te koop bij het Rijksarchief te Namen, in de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief en in de betere boekhandel. Je kan het ook bestellen via publicat@arch.be.

  • MICCICHE Alexandra en PETITJEAN Bernadette, L’œuf ou la tuile ? Sur les traces du Père Pire, Prix Nobel de la Paix 1958, 180° éditions, Brussel, 2021, 96 blz. ISBN 978-2-931008-59-1. € 20,00 (+ eventuele verzendingskosten)

Leestips

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement