Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Het graafschap en land van Dalhem: van de oorsprong tot de 21ste eeuw

Texte petit  Texte normal  Texte grand
12/12/2023 - Onderzoek - Publicaties - Rijksarchief te Luik

Na de geschiedenis van het hertogdom Limburg (2011), het erfgoed van het plateau van Herve (2013 en 2015) en 800 jaar monnikenleven in Val-Dieu (2017) richtten het Genootschap voor Geschiedenis en Oudheidkunde van het plateau van Herve en de vzw CELIDA in oktober 2022 hun pijlen tijdens een studiedag op het land en graafschap Dalhem. 

Na drie jaar Coviduitstel sloegen op 8 oktober 2022 het Genootschap voor Geschiedenis en Oudheidkunde van het plateau van Herve en de vzw CELIDA (Luiks centrum voor archiefdocumentatie) de handen in elkaar voor de organisatie van een Forum over – zoals gewoonlijk – de geschiedenis van het gebied tussen Vesder en Maas. Na de geschiedenis van het hertogdom Limburg (2011), het erfgoed van het plateau van Herve (2013 en 2015) en 800 jaar monnikenleven in Val-Dieu, (2017) werd nu aandacht besteed aan het land en graafschap Dalhem, vanaf het ontstaan van dit grondgebied tot de inventarisering van zijn kleinschalig erfgoed in de 21ste eeuw. De studiedag en de publicatie van de acta ervan kregen de steun van de gemeente Dalhem, van de provincie Luik en van de Federatie Wallonië-Brussel.  

Het graafschap en land van Dalhem  

De gemeente Dalhem, een landelijk en residentieel pareltje dat wordt omsloten door de kabbelende Berwijn en haar bijriviertjes, bestaat sinds de gemeentefusies van 1977 uit acht dorpjes te midden van velden, bossen en laagstammige begroeiing: Berne (Bernouw), Bolbeek, Dalhem, Feneur, Mortroux, Neufchâteau, Sint-Andries en Weerst.    

De gemeente is erg trots op haar glansrijk verleden, toen ze vanuit het kasteel hoog boven een rotsachtige top het grondgebied van het graafschap Dalhem bestuurde. De erg strategisch gelegen enclave werd fel begeerd door de hertogen van Limburg en van Brabant, en werd ingelijfd door de Verenigde Provinciën en dan weer door de Spanjaarden.

Voor de 7.700 inwoners die het geluk hebben te kunnen leven in deze oase, evenals voor alle liefhebbers van geschiedenis, was het belangrijk dat eindelijk eens de gepaste aandacht werd besteed aan de rumoerige episodes die het lot van Dalhem en haar graafschap hebben getekend. Daarom heeft burgemeester Arnaud Dewez, in naam van het gemeentebestuur van Dalhem, zich aangesloten bij het Genootschap voor Geschiedenis en Oudheidkunde van het plateau van Herve (SHAPH) en het Luiks centrum voor archiefdocumentatie (CELIDA) om dit geschiedenisforum te doen slagen.   

De publicatie

De acta, uitgegeven onder leiding van Laetizia Puccio, archivaris in het Rijksarchief Namen, laten je de studiedag herbeleven. Je wordt meegevoerd op een reis van de Romeinse tijd tot heden, dankzij bijdragen van Jean-Pierre Lensen, Fabrice Mairlot, Laetizia Puccio, Bruno Dumont, Julien Maquet, René Leboutte en Chrystel Blondeau.

De publicatie zal op maandag 18 december 2023 van de persen rollen en te koop zijn bij de gemeente Dalhem, bij de toeristische dienst van het plateau van Herve en bij het Rijksarchief Luik.

CELIDA

De vzw CELIDA (Centre liégeois de documentation archivistique) wil mee het erfgoed valoriseren dat wordt bewaard in het Rijksarchief Luik. De vereniging werd opgericht in 1987 en bestaat uit bezoekers van het Rijksarchief, liefhebbers van stamboomkunde, en amateur- en professionele geschiedkundigen die hun belangstelling voor oud en recenter archief willen delen en het Rijksarchief Luik willen ondersteunen. De vzw organiseert diverse activiteiten zoals opendeurdagen, tentoonstellingen, studiedagen, enz. Dankzij twee fondsen van de Koning Boudewijnstichting werkt CELIDA ook mee aan de restauratie van belangrijke bronnen van het prinsbisdom Luik.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement