Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Informatiemanagement lokale overheden in Vlaanderen: aanpassing vernietigingsaanvragen

Texte petit  Texte normal  Texte grand
18/10/2022 - Archiefbeheer

Lokale overheden in Vlaanderen vernietigen vandaag hun archiefdocumenten via een aanvraag bij het Rijksarchief op basis van goedgekeurde selectielijsten of via het Serieregister. Vanaf 1 januari 2024 zijn die selectielijsten niet meer geldig. Vanaf dan kan een vernietigingsaanvraag bij het Rijksarchief enkel nog in uitzonderlijke gevallen.

Vernietiging via een sjabloonserie of een zelf aangemaakte serie in het Serieregister wordt dan de regel. Daarom worden de huidige selectielijsten voor gemeenten en OCMW’s omgezet naar sjabloonseries in het Serieregister.

Lokale overheden dienen zo snel mogelijk aan te sluiten op het Serieregister zodat ze de sjabloonseries kunnen raadplegen en zelf series kunnen aanmaken. Activering van deze dienst brengt geen kosten met zich mee.

Hoe aansluiten op het Serieregister?

Tot 31 december 2022 kan je zelf nog contact opnemen met Digitaal Archief Vlaanderen om het aansluitproces te starten. Vanaf 2023 contacteert Digitaal Archief Vlaanderen alle lokale overheden die nog niet aangesloten zijn, om de aansluiting op het Serieregister te starten.

Indien je het aansluitproces dus nu al wilt starten, mail je naar digitaalarchief@vlaanderen.be om een intakegesprek vast te leggen.

Meer weten?

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement