Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Indexen op de 15de-eeuwse weesboeken van Kortrijk gedigitaliseerd: meer dan 120.000 namen doorzoekbaar

Texte petit  Texte normal  Texte grand
18/05/2022 - Onderzoek - Digitalisering - Rijksarchief te Kortrijk

Recent werden in het Rijksarchief Kortrijk de 15de-eeuwse indexen van de Kortrijkse weesboeken gedigitaliseerd. Ze vormen een toegang op meer dan 120.000 namen uit de periode 1403-1502, voornamelijk van overleden Kortrijkse poorters, hun (minderjarige) kinderen en hun voogden.

De indexen zijn raadpleegbaar via onze zoekrobot ‘Zoeken naar archieven’. In de weesboeken wordt voornamelijk het goederenbeheer van de wezen geregistreerd. Het werkingsgebied van de Kortrijkse weeskamer beperkte zich niet tot de stad. Een groot deel – wellicht de meerderheid – van de inwoners van de omliggende kasselrij was namelijk “buitenpoorter” van de stad Kortrijk. Een zeventigtal dorpen en steden maakten deel uit van de kasselrij Kortrijk. Ze strekte zich uit van Wingene in het noorden tot Herseaux, Dottenijs en Spiere in het zuiden. Ook steden als Wervik, Menen, Harelbeke, Tielt en Deinze behoorden tot de kasselrij.

De weesboeken bevatten uitzonderlijk veel gegevens voor de laatmiddeleeuwse periode. Genealogen kunnen dankzij deze bron hun stamboom laten opklimmen tot de 15de eeuw. Maar ook voor historici bevatten de indices en de weesboeken een schat aan informatie. De toegangen op de weesboeken na 1502 werden eerder al gedigitaliseerd. Deze toegang, bekend als de “Parkemijnen Index”, is beschikbaar als pdf-bestand of via ‘Zoeken naar personen’. Ook de weesboeken zelf kunnen digitaal geraadpleegd worden.

 

Lees meer

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement