Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

800 strekkende meter aan oorlogsschadedossiers raadpleegbaar in het Rijksarchief Namen

Texte petit  Texte normal  Texte grand
09/06/2021 - Onderzoek - Archiefbeheer - Aanwinsten - Rijksarchief te Namen

In de provincie Namen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog 14.947 particuliere gebouwen beschadigd of vernield. De dossiers met betrekking tot deze schade in de provincie Namen zijn overgebracht naar het Rijksarchief Namen, waar je ze vanaf 1 juli 2021 kan raadplegen.

Tussen 1940 en 1945 werden 506.090 particuliere eigendommen, of bijna 23,3% van de vooroorlogse gebouwen, beschadigd of verwoest, waaronder 16.803 industriële en commerciële gebouwen, 31.253 boerderijen, en vele particuliere woningen. Geen enkele provincie bleef gespaard. In de provincie Namen werden tijdens WO II 14.947 privégebouwen beschadigd of vernield.

Met het oog op schadeloosstelling stelden de eigenaars van beschadigde goederen dossiers samen waarin ze hun bezittingen uitvoerig inventariseerden, met toevoeging van aankoopbewijzen, attesten, plannen, prentbriefkaarten, foto's, … Zo vormen deze dossiers getuigenissen van de persoonlijke en collectieve geschiedenis van de provincie Namen en het land. De aanleg van dossiers over oorlogsschade begon tijdens de oorlog. Deze dossiers werden massaal ingediend bij het ministerie van Wederopbouw na de afkondiging van een wet op oorlogsschade aan particuliere eigendommen in 1947.

In mei en juni 2021 zijn de dossiers over de tijdens de Tweede Wereldoorlog veroorzaakte schade aan particuliere eigendommen in de provincie Namen overgebracht van het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier naar het Rijksarchief Namen. Het volume van deze archieven vertegenwoordigt acht vrachtwagens, of bijna 800 strekkende meter archief!

Deze archieven vormen een fascinerende bron voor familiegeschiedenis en bieden ook talrijke onderzoeksperspectieven voor verschillende aspecten van de sociaaleconomische en culturele geschiedenis tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Deze visuele getuigenissen illustreren ook de volle omvang van de nevenschade van de oorlog.

Op 10 mei 1940 viel Duitsland België binnen. Twee dagen later, op 12 mei 1940, werd Namen gebombardeerd door de Duitse luchtmacht. In april 1944 richtten de geallieerde luchtbombardementen zich op de bruggen van Namen. Het Amerikaanse bombardement van 18 augustus 1944 veroorzaakte de grootste vastgoedschade in de stad Namen. De gedeeltelijk of volledig vernielde huizen dreven heel wat gezinnen tot wanhoop.

Ook bedrijven werden getroffen. In Jemeppe-sur-Sambre werden op 10 april 1944 de kwikinstallaties van de chemische fabriek Solvay getroffen door een luchtbombardement. Dit dossier is een voorbeeld van de milieuschade die de oorlog heeft aangericht.

 

Raadpleging in de leeszaal

De dossiers van de provincie Namen zijn sinds 1 juli 2021 raadpleegbaar in de leeszaal van het Rijksarchief Namen.

Hoewel de dossiers zelf niet online raadpleegbaar zijn, zijn meer dan een miljoen steekkaarten (gerangschikt op familienaam), waarin deze dossiers staan beschreven, wél online te raadplegen. Deze alfabetische fiches bevatten de naam, de voornaam, het adres en de geboortedatum van de aanvrager, en het dossiernummer. Iedereen kan dus online nagaan of er een dossier bestaat over een familielid, een bedrijf of een vereniging.

De andere provincies

  • De oorlogsschadedossiers van de provincie Henegouwen worden sinds november 2021 overgebracht naar het Rijksarchief Bergen en zijn bijgevolg tijdelijk niet raadpleegbaar.
  • De oorlogsschadedossiers van de provincie Antwerpen worden sinds september 2021 overgebracht naar het Rijksarchief Beveren en zullen daar binnenkort raadpleegbaar zijn.
  • De oorlogsschadedossiers van de provincie Luxemburg zijn raadpleegbaar in het Rijksarchief Aarlen.
  • De oorlogsschadedossiers van de provincie Limburg zijn raadpleegbaar in het Rijksarchief Hasselt.
  • De oorlogsschadedossiers van de provincie Oost-Vlaanderen zijn raadpleegbaar in het Rijksarchief Gent.
  • De oorlogsschadedossiers van de provincie West-Vlaanderen zijn raadpleegbaar in het Rijksarchief Brugge.
  • De oorlogsschadedossiers van de andere Belgische provincies (Luik, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, Brussels Hoofdstedelijk Gewest) worden nog steeds bewaard in het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier in Brussel.

We houden je via website, nieuwsbrief en Facebook op de hoogte van verdere verhuisoperaties.

Lees meer

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement