Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

200 jaar geschiedenis van de Belgische munt: de archieven van de Koninklijke Munt van België open voor onderzoek

Texte petit  Texte normal  Texte grand
04/03/2020 - Onderzoek - Inventarisatie - Publicaties - Algemeen Rijksarchief

Het jaar 2017 was een mijlpaal in de geschiedenis van de Koninklijke Munt van België. De instelling stopte dat jaar met het slaan van muntstukken en medailles, een taak die werd overgenomen door de privésector. Het begin van dit nieuwe hoofdstuk voor de Koninklijke Munt van België ging ook gepaard met een interventie van de archivarissen van het SATURN-project: op basis van een volledige archiefselectielijst selecteerden en inventariseerden ze meer dan 120 meter archief over de geschiedenis van de Koninklijke Munt. Met de publicatie van het resultaat van dit werk is het archief nu ook ontsloten voor onderzoek.  

Het archiefbestand behandelt alle aspecten van de geschiedenis van de instelling, zoals het beheer van de werkplaatsen voor het graveren en slaan van munten, de deelname aan internationale evenementen om de eigen expertise te promoten, de strijd tegen fraude en valsmunterij, het ontwerp van Belgische en buitenlandse muntstukken of de omslag die moest gebeuren bij de invoering van de euro.

Het archief bevat ook visuele pareltjes, zoals een spectaculaire tekening van de gevel van het gebouw in Sint-Gillis waar de Koninklijke Munt gevestigd was. Het zeer gedetailleerde plan heeft een lengte van maar liefst 2,4 meter!

Zoals wettelijk bepaald werd het archief van de Koninklijke Munt overgebracht naar het Rijksarchief. De imposante collectie munten en medailles werd overgebracht naar de afdeling Munten en Penningen van de Koninklijke Bibliotheek van België.   

De inventaris

De inventaris is in papieren versie voor € 12,00 te koop in de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief of kan besteld worden via publicat@arch.be. Je kan de inventaris ook gratis downloaden door te klikken op de titel hieronder of de inventaris raadplegen via onze zoekrobot.

LELOUP Geert en GHEYSENS Valerie, (met de medewerking van) AMARA Michaël en VAN DE WALLE Johannes, Inventaris van het archief van de Koninklijke Munt van België (1814-2017), Reeks Inventarissen Algemeen Rijksarchief nr. 667, publicatienummer 6042, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 2019, € 12,00.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement