Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

2.000 Naamse procesdossiers van de Grote Raad van Mechelen geïnventariseerd

Texte petit  Texte normal  Texte grand
20/11/2017 - Inventarisatie - Publicaties - Algemeen Rijksarchief - Rijksarchief te Namen

Het Algemeen Rijksarchief heeft drie nieuwe inventarissen over de procesdossiers van de Grote Raad van Mechelen gepubliceerd. Het gaat om een tweeduizendtal processen uit de 15e tot 18e eeuw die betrekking hadden op Namen en omgeving. Intussen wordt er verder gewerkt aan de volledige ontsluiting van de reeks procesdossiers.

De Grote Raad der Nederlanden was een hooggerechtshof dat een belangrijke rol speelde in de rechtspraak van de voormalige Nederlanden. De Raad zetelde van 1504 tot 1795 bijna onafgebroken in Mechelen.

Het Algemeen Rijksarchief heeft zopas drie nieuwe inventarissen gepubliceerd over de procesdossiers van de Grote Raad der Nederlanden. Het gaat over een tweeduizendtal processen die werden gevoerd van de 15e tot de 18e eeuw en die betrekking hadden op de regio Namen. De inventarisatie ging van start in 2014 en wordt nog steeds voortgezet.   

Het archief van de Grote Raad van Mechelen wordt bewaard in het Algemeen Rijksarchief te Brussel en is vrij raadpleegbaar.

Inventarissen

Elke inventaris bevat een index van de betrokken partijen en plaatsen.

De inventarissen zijn te koop in de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief. Ze kunnen ook gratis worden gedownload als pdf. Klik hiervoor op de titel in onderstaande beschrijvingen.

Leestips

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement