Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Het archief van klokkengieterij Causard-Slégers is geïnventariseerd

Texte petit  Texte normal  Texte grand
22/09/2017 - Onderzoek - Inventarisatie - Publicaties - Rijksarchief te Saint-Hubert

In het Rijksarchief te Saint-Hubert is 22 meter archief van de klokkengieterij Causard-Slégers dankzij een nieuwe inventaris ontsloten voor onderzoek. In meer dan 150 jaar vervaardigde de onderneming zowat 3.800 klokken voor de Belgische markt, maar vond ook afzet ver daarbuiten.

Vier generaties klokkengieters – eerst de familie Causard, later Slégers – hebben in Tellin 138 jaar lang (1832-1970) de grootste gieterij van België geleid. Ze verwerkten 3.000 ton brons in klokken bestemd voor België, Nederland, Duitsland, Congo, Canada, enz. In België alleen al werden meer dan 3.800 klokken geleverd. 

Om het nog resterende familie-erfgoed te vrijwaren en aan de hand van documenten de geschiedenis van de klokkengieterij te kunnen doorgeven, schonk Philippe Slégers het familiearchief aan het Rijksarchief te Saint-Hubert. Het archief, dat intussen geïnventariseerd werd, bevat voornamelijk dossiers over bestellingen van klokken, maar ook stukken over het beheer van de onderneming.   

De gebouwen van de gieterij zelf zijn vandaag een museumNa de sluiting van het Rijksarchief te Saint-Hubert in 2019 werden de archieven van de voormalige klokkengieterij van Causard-Slégers overgebracht naar het Rijksarchief te Aarlen, waar ze kunnen worden geraadpleegd.

Inventaris

De inventaris is te koop in het Rijksarchief Aarlen, in de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief of via publicat@arch.be. Je kan de inventaris ook (gratis) raadplegen als pdf of via de zoekrobot van het Rijksarchief.

SCHOLTES Thierry (m.m.v) SLÉGERS Philippe, Inventaire des archives de la fonderie de cloches Causard-Slégers, de Tellin (1842-1980), reeks Inventarissen Rijksarchief te Saint-Hubert nr. 16, publicatie 5762, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 141 blz., € 8,00 (+ eventuele verzendingskosten).

Lees meer

Update pagina: 17 mei 2022

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement