Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Nieuw in www.cartesius.be: 800 kaarten van het Rijksarchief te Luik

Texte petit  Texte normal  Texte grand
16/01/2017 - Digitalisering - Rijksarchief te Luik - Algemeen Rijksarchief

Meer dan 800 kaarten en plattegronden uit het Rijksarchief te Luik zijn recent, nadat ze werden gedigitaliseerd en gegeolokaliseerd, opgeladen in www.cartesius.be. Oorsprong en thema van de kaarten zijn divers: bouwplannen, plannen van de aanleg van steenwegen en kanalen, topografische kaarten, kadastrale en pre-kadastrale plannen, grenskaarten, …  Met deze upload is het aantal kaarten van het Rijksarchief in Cartesius aangegroeid tot 6.783.

Bijzonder interessant zijn de kaarten uit de 16de, 17de en 18de eeuw die zijn opgemaakt in het kader van een proces. Zulke kaarten zijn vaak figuratief, met een overvloed aan details. Van veel van deze kaarten is het dossier zelf verloren gegaan tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De kaarten hebben vooral betrekking op het prinsbisdom Luik en vormen zo een belangrijke aanvulling op de kaarten die het Rijksarchief intussen in Cartesius heeft opgeladen. De kaartencollectie van het Algemeen Rijksarchief is vooral samengesteld uit kaarten van de centrale instellingen en het hertogdom Brabant. De kaarten van het Rijksarchief te Gent hebben vooral betrekking op het graafschap Vlaanderen. Via de kaarten van het Rijksarchief te Luik is nu ook het prinsbisdom Luik (groot deel van de huidige provincies Luik en Limburg) goed vertegenwoordigd in Cartesius.

   

 

Lees meer

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement