Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

GUSANGIRA: Toegankelijkheid van koloniale archieven over Rwanda en Burundi verbeteren

Texte petit  Texte normal  Texte grand

Inhoud

GUSANGIRA, wat "delen" betekent in het Kirundi en Kinyarwanda, is een onderzoeksprogramma dat zich richt op het verbeteren van de toegankelijkheid van de Belgische koloniale archieven over Rwanda en Burundi. Tot nu toe hebben deze archieven aanzienlijk minder aandacht gekregen dan die van de administratie in Belgisch Congo.

Om de toegankelijkheid te vergroten, zullen de archieven worden georganiseerd en geïnventariseerd volgens de huidige archiveringsnormen. GUSANGIRA zal verschillende strategieën implementeren om deze archieven beschikbaar te stellen aan diverse doelgroepen, door middel van digitalisering en andere acties. Door deze inspanningen voorziet GUSANGIRA in een belangrijke maatschappelijke behoefte en levert het een essentiële openbare dienst.

De verbeterde toegankelijkheid van deze archieven overstijgt immers de belangen van de academische gemeenschap. Ze zullen ook toegankelijk zijn voor het grote publiek, waaronder Belgen met roots in Rwanda en Burundi. Deze archieven zijn zogenaamde "verplaatste archieven", die kort voor de onafhankelijkheid van Rwanda en Burundi in 1962 uit deze landen zijn verwijderd. Hierdoor beschikken Rwandezen en Burundezen over weinig institutionele archieven uit deze periode.

Koloniale archieven zijn complexe technologieën van heerschappij die sociale en politieke realiteiten vormgeven. Ze produceren ideeën, categorieën, machtsstructuren en sociale hiërarchieën, terwijl ze tegelijkertijd andere realiteiten en categorieën verbergen. Een belangrijke dimensie van deze macht is de impact op identiteit en de manier waarop koloniale staten Afrikaanse samenlevingen opnieuw vormgaven en reterritorialiseerden.

De onderzoekscomponent van GUSANGIRA richt zich specifiek op deze processen van identiteitsvorming en reterritorialisering via de archieven. Het onderzoek zal zich concentreren op hoe archieven en dagelijkse administratieve handelingen bepaalde categorieën hebben geproduceerd of heringedeeld, en hoe deze processen hebben bijgedragen aan het verdwijnen van bepaalde identiteiten en realiteiten.

Met GUSANGIRA streven we ernaar om de geschiedenis van Rwanda en Burundi beter te documenteren en toegankelijk te maken voor iedereen.

Partners

Het GUSANGIRA-onderzoeksprogramma wordt gefinancierd door BELSPO (POD Federaal Wetenschapsbeleid) en kadert in het programma FED-tWIN. Het wordt gerealiseerd in samenwerking tussen het Rijksarchief en de Vrije Universiteit Brussel.

Medewerkers

Nieuws

Het FED-tWIN-onderzoeksprogramma Gusangira, gehuisvest in het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier, zet in op de ontsluiting van de archieven over Ruanda-Urundi. Rwanda en Burundi stonden tot hun onafhankelijkheid op 1 juli 1962 onder Belgisch bewind, eerst als mandaatgebied onder toezicht van de Volkenbond tussen 1919 en 1945, nadien als voogdijgebied onder de Verenigde Naties. Dat België zeggenschap kreeg over Ruanda-Urundi werd vastgelegd na de Eerste Wereldoorlog, toen Duitsland zijn kolonies moest afstaan.

Links

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement