Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats

Op donderdag 18 februari 2016 vond voor het eerst in de geschiedenis van het Rijksarchief een publieke verdediging van een doctoraatsproefschrift plaats in het Rijksarchief. De eer was aan Annelies Somers, die 5 jaar in het Rijksarchief werkte en het resultaat van haar onderzoek naar twee middeleeuwse kerkelijke instellingen uit het Gentse – de Sint-Niklaasparochie en het Sint-Veerlekapittel – mocht voorstellen in het nieuwe Rijksarchief te Gent.

12/02/2016 - Inventarisatie - Publicaties - ARA

Prosper de Haulleville (1830-1898), een van de belangrijkste persfiguren van zijn tijd, richtte o.a. mee de Revue Générale op en leidde van 1878 tot 1890 de Journal de Bruxelles. Zoon Alphonse de Haulleville was van 1910 tot 1927 directeur van het Koloniaal Museum in Tervuren. En kleinzoon Eric de Haulleville was tijdens het interbellum een van de meest veelbelovende Franstalige schrijvers van België. Het archief van de drie de Haullevilles kan voortaan worden geraadpleegd in het Algemeen Rijksarchief in Brussel.

Het Rijksarchief neemt deel aan 'Genealogie zonder grenzen'

Op zaterdag 20 en zondag 21 februari 2016 organiseren Familiekunde Vlaanderen en Geniwal.eu in het stadhuis van Waver voor het eerst samen het tweedaags evenement 'Genealogie zonder grenzen'. Het Rijksarchief is één van de 67 standhouders van de genealogische beurs die je dat weekend in Waver kan bezoeken en op zondag geven Rolande Depoortere en Annelies Coenen van de dienst Digitalisering van het Rijksarchief om 14.00u een lezing in de zaal “Cloître” (gelijkvloers van het stadhuis) om genealogen wegwijs te maken in de zoekmogelijkheden van het Rijksarchief. Klik hier voor meer info.

Nieuw projectfilmpje: Delphine stelt JUSINBELLGIUM voor

België heeft in de uitbouw van een internationaal strafrecht steeds een voortrekkersrol gespeeld. Het BRAIN- project JUSINBELLGIUM wil rond die gangmakende Belgische jurisprudentie een databank van Belgische precedenten in internationale rechtspraak (1914-2014) creëren, binnen de krijtlijnen van het Legal Tools Project van het Internationaal Strafhof in Den Haag.

  Bekijk de projectfilm met Delphine Lauwers.

Beheer van archief van het militair gerecht formeel overgedragen aan het Rijksarchief

Na lange onderhandelingen heeft het College van Procureurs-generaal beslist om het beheer van het archief van het militair gerecht over te dragen aan het Rijksarchief. De overdracht laat toe om zowel het materieel beheer van het archief te verbeteren (o.m. verpakking in zuurvrije dozen) als om het wetenschappelijk onderzoek te faciliteren. Het gaat om archief dat onontbeerlijk is voor een goed begrip van de collaboratie tijdens de beide wereldoorlogen en van de uitvoering van het strafrechtelijk beleid gevoerd na de bevrijding. Het archief zal worden bewaard in het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier. Over de concrete implementatie van deze beslissing moeten de FOD Justitie en het Rijksarchief nog een akkoord sluiten. We houden u op de hoogte.

 Lees meer over de raadplegingsvoorwaarden.

01/02/2016 - Evenementen - Saint-Hubert
Lezing: Het oudste beroep van België? Archivaris!

Vraag je je wel eens af wat “archief” nu eigenlijk is, waarom het bewaard wordt en welke taak het Rijksarchief daarbij vervult? Thierry Scholtes, diensthoofd van het Rijksarchief te Saint-Hubert, geeft je op 5 februari 2016, tijdens een lezing in het kader van ‘Université Tous âges’, antwoord op deze en aanverwante vragen.

Op woensdag 27 januari 2016 bracht de Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid een bezoek aan het CegeSoma (Studiecentrum Oorlog en Maatschappij), sinds 1 januari 2016 een operationele directie van het Rijksarchief. Staatsecretaris Elke Sleurs kwam toelichting geven over de positieve aspecten van deze integratie.

21/01/2016 - Inventarisatie - Publicaties - ARA

Nadat de Duitse nederlaag een zekerheid was geworden, diep in de herfst van 1918, moest de Belgische regering nadenken over maatregelen die de gevolgen van de oorlogstoestand konden milderen. Er werden diverse diensten en administraties opgericht die zich moesten buigen over de nalatenschap van de Eerste Wereldoorlog. De personeelsdossiers van deze tijdelijke diensten zijn nu geïnventariseerd en raadpleegbaar.

21/01/2016 - Inventarisatie - Publicaties - ARA

Na afloop van de Tweede Wereldoorlog bleef een geruïneerd land en een armlastige staat achter. Volgens het credo dat je het geld moet halen waar het zit en dan vooral bij diegenen die van de bezetting hadden geprofiteerd door goede zaken te doen, mikte Minister van Financiën Camille Gutt op de afroming van de oorlogswinsten. Eén van de nieuwe belastingen die dit beleid voortbracht, was de belasting op het kapitaal. Het archief van de betrokken dienst bij het ministerie van Financiën is nu geïnventariseerd.

Zowat 22 strekkende meter gemeentearchief van Beez uit de periode 1806-1981 is dankzij een nieuwe inventaris voortaan raadpleegbaar voor onderzoek. Het archief vormt een weerspiegeling van de “klassieke” manier waarop de bestuurs-en beleidsorganen van deze kleine gemeente functioneerden in de 19de en 20ste eeuw (in ieder geval tot de gemeentefusies van 1977). De komende jaren duikt wellicht nog meer archief op dat in voormalige gemeentehuizen werd bewaard…

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement