Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats

De herdenkingsperiode rond 75 jaar Bevrijding, die loopt van de landing in Normandië tot aan de Duitse capitulatie, brengt tal van initiatieven met zich mee, vaak op het kruispunt van geschiedschrijving en herdenking. Het CegeSoma bleef als expertisecentrum inzake 20e-eeuwse conflicten niet aan de zijlijn staan, en heeft ook de komende maanden nog een mooi aanbod in petto!

Het archief van de gevangenis van Sint-Gillis werd jarenlang bewaard in afschuwelijke omstandigheden, in vochtige kelders vol schimmels, ratten, muizen en duiven, ondanks herhaald protest van archivarissen van het Rijksarchief. Enkele jaren geleden werd het archief toch overgedragen. En met de digitale publicatie van de inventaris wordt dit moeilijke dossier nu mooi afgerond. De inhoudelijke waarde van het archief kan moeilijk overschat worden…

27/08/2019 - Archiefbeheer - Publicaties
Jaarverslag 2018 over het Archieftoezicht

Het Rijksarchief oefent toezicht uit op het archief- en informatiebeheer van de federale overheid. Daartoe publiceren we richtlijnen en aanbevelingen, verrichten we controlebezoeken en stellen archiefselectielijsten op. Dit zijn overzichten van archiefbescheiden met aanduiding van wat op termijn vernietigd, dan wel naar het Rijksarchief moet worden overgebracht. We verzorgen ook opleidingen voor ambtenaren en verlenen advies bij de bouw en inrichting van archiefruimtes. Welke concrete acties we in 2018 ondernamen om deze missie vorm te geven, lees je in het jaarverslag 'Archieftoezicht' dat nu online staat. De conclusie? Het Rijksarchief vraagt bijkomende mensen en middelen om haar wettelijke toezichtstaak en adviesfunctie naar behoren te kunnen uitoefenen...

26/08/2019 - Aanwinsten - Evenementen - Namen - Doornik

Op 21 augustus 2019 heeft het Oudheidkundig genootschap van Namen officieel het “armenboek” van de Sint-Brixiusparochie (Doornik) terugbezorgd aan het Rijksarchief te Doornik. Het manuscript uit 1288 was sinds 1851 in bezit van het genootschap, na omzwervingen waarvan de details niet helemaal duidelijk zijn. Het document vermeldt de pachtgelden die verschuldigd waren door de huurders van 198 woningen die toebehoorden aan de armentafel van de Sint-Brixiuskerk. Het is belangrijk omwille van de sociologische, genealogische, stedenbouwkundige en topografische informatie die erin vervat zit.

Tentoonstelling 'De maan: tussen droom en realiteit' - Wetenschap en cultuur in het Koninklijk Paleis

De zomeropening van het Koninklijk Paleis in Brussel begint dit jaar op dinsdag 23 juli en loopt tot en met zondag 25 augustus 2019. Je kan niet alleen de belangrijkste zalen van het Koninklijk Paleis bezoeken, maar ook de verschillende tentoonstellingen ontdekken met als thema Wetenschap en cultuur in het Paleis. Het Rijksarchief stelde voor de expo De maan: tussen droom en realiteit enkele foto's uit de collectie van het Archief van het Koninklijk Paleis ter beschikking. Kom ze deze zomer ontdekken in het Paleis!

05/07/2019 - Inventarisatie - Gent

De archieven met betrekking tot militie van de provincie Oost-Vlaanderen vormen een belangrijke bron van informatie voor heemkundigen en genealogen. Bronnen in verband met oproeping, dienstweigering, desertie, … bieden een schat aan informatie over personen afkomstig uit de hele provincie. Helaas is de ontsluitingstoestand van deze bronnen op dit moment ontoereikend. Het Rijksarchief te Gent doet een warme oproep aan vrijwilligers om hierin verandering te brengen.

05/07/2019 - Restauratie - Gent - ARA

In januari 2019 kondigde het Rijksarchief te Gent een groot avontuur aan: een eerste lot van de chartercollectie van de Graven van Vlaanderen (fondsen “Saint-Genois” en “Oostenrijks Fonds”) vertrok toen naar Nederland voor restauratie en herverpakking. Tijd voor een update.

Verkoop van meubels van het Rijksarchief te Aarlen
Op 4 juli 2019 organiseert Finshop een verkoop van meubels van het Rijksarchief te Aarlen. Het gaat voornamelijk om tafels, bureaus, kasten, rekken, zitbanken, zetels en ladenblokken. Voor meer info (foto's, bezoek, betalingswijzen, ophaling, enz.) kan je terecht op de website van Finshop
17/06/2019 - Divers
Wie is wie in het Rijksarchief?

Wie is in welke vestiging van het Rijksarchief gespecialiseerd in welke historische periode? Bij wie kan ik terecht voor advies over archiefbeheer? Welke wetenschapper is aan welk project verbonden? …

Sinds kort kan je het opzoeken via de Who’s Who op onze website!

17/06/2019 - Evenementen - Gent
Middeleeuws cartularium van Boudelo naar Koksijde

Altijd al willen weten hoe middeleeuwse monniken er in slaagden imposante abdijen uit de grond te stampen? In “Bouwen voor de eeuwigheid”, de nieuwe tentoonstelling van het Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde, wordt op zoek gegaan naar de sporen van de abten en ambachtslui achter de plannen, waaronder een cartularium uit het Rijksarchief te Gent van de abdij van Boudelo. Het cartularium bevat een oorkonde uit 1223 van gravin Johanna van Constantinopel, waarin de oudste vermelding van baksteen in Vlaanderen voorkomt.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement