Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
Rijksarchief te Louvain-La-Neuve van 27 t/m 31 maart 2017 gesloten wegens bestandscontrole

Het Rijksarchief te Louvain-La-Neuve is van maandag 27 t/m vrijdag 31 maart 2017 gesloten wegens bestandscontrole. Vanaf dinsdag 4 april 2017 is de leeszaal weer open voor het publiek.

Vacatures

Het Rijksarchief is momenteel op zoek naar
- 2 Franstalige historici-archivarissen (m/v/x) voor de dienst Toezicht en Advies. Het gaat om een voltijds contract van bepaalde duur voor 1 jaar en een voltijds contract van bepaalde duur voor 6 maanden. Plaats van tewerkstelling is het Algemeen Rijksarchief in Brussel. Kandideren kan tot 30 maart 2017.
- 1 Duitstalige archivaris (m/v/x) met de graad van werkleider (SW2)/doctor in de geschiedenis, voor tewerkstelling in het Rijksarchief te Eupen. Het gaat om een voltijds contract van onbepaalde duur, gefinancierd door de Duitstalige Gemeenschap. Kandideren kan tot 25 april 2017.

Het Rijksarchief te Brussel, vooralsnog in Anderlecht gehuisvest, heeft een te kleine opslagcapaciteit om de grote aangroei van archieven uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in de komende jaren het hoofd te bieden. Na grondig studiewerk bleek een verhuis naar een andere locatie de beste optie. De precieze datum van de verhuis is intussen vastgelegd. Vrijdag 31 maart 2017 is de laatste dag dat het Rijksarchief te Brussel zijn deuren opent in Anderlecht. Als alles volgens plan verloopt, gaan de deuren op 1 september 2017 opnieuw open op de nieuwe locatie in Vorst.

Rijksarchieven te Aarlen, Luik, Bergen en Namen open op zaterdag 1 april 2017

De Rijksarchieven te Aarlen, Luik, Bergen en Namen zijn, naast de weekopening van dinsdag t/m vrijdag, ook open op zaterdag 1 april 2017, van 9u tot 12.30u en van 13u tot 16u. Raadpleging van originele documenten op zaterdag kan enkel mits reservatie van de documenten vóór vrijdag 13u (telefonisch of per mail) bij het Rijksarchief in kwestie. U kan in de leeszaal daarnaast terecht voor online raadpleging van kaarten, plattegronden en fotocollecties; voor het gebruik van onze zoekrobotten; voor opzoekingen op microfilm; ...

Vitus is Lezer van de Maand

De 23-jarige doctorandus Vitus Sproten is een Duitstalige Belg uit St. Vith, die voor zijn masterverhandeling de rol analyseerde die de Duitstalige openbare radiozender van België sinds 1960 speelde in het streven naar autonomie van de regio. Voor zijn onderzoek bezocht hij regelmatig de Rijksarchieven te Eupen, Luik en Brussel. In het Rijksarchief te Eupen was hij bovendien een tijdje vrijwilliger en stagiair. Vandaag doet hij er onderzoek voor het Centrum voor regionale geschiedenis van de Duitstalige Gemeenschap, en voor het doctoraat dat hij intussen voorbereidt.

Opnieuw stroom in het Rijksarchief te Bergen

De stroompanne die deze voormiddag, dinsdag 31 januari 2017, het Rijksarchief te Bergen trof (en andere instellingen op en rond de site Grand Prés), is intussen voorbij. De leeszaal is opnieuw open voor het publiek, tot 16.30u, zoals gewoonlijk. 

Vanaf 1 januari 2017 gelden in het Rijksarchief nieuwe openingsuren. We kiezen voor een gedifferentieerde aanpak wat de openingsuren van de verschillende leeszalen betreft. Waarom? De daling van het budget en de inkrimping van het personeelsbestand zijn bepalende factoren. Ook de gewijzigde noden van het publiek en de uiteenlopende regionale of lokale behoeften nopen tot deze keuze.

De vermindering van het aantal openingsuren betekent niet dat de dienstverlening wordt afgebouwd. Ook op weekdagen waarop een leeszaal gesloten is, blijven we beschikbaar (via e-mail of telefoon) voor vragen en opzoekingen, blijven we archieven ontsluiten, blijven we digitaliseren, blijven we publieksevenementen organiseren en blijft onze zoekwebsite search.arch.be online. Leeszaalbezoekers die omwille van de nieuwe regeling niet meer in de mogelijkheid zijn om hun archiefonderzoek uit te voeren, worden uitgenodigd om contact op te nemen met het diensthoofd van het rijksarchief in kwestie.

Na een jarenlange voorbereiding verhuisde eind oktober 2016 de bibliotheek van de Sint-Bernardusabdij van Bornem naar het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren, in afwachting van de restauratie en renovatie van de abdij. Of hoe het Rijksarchief ernaar streeft om zijn infrastructuur en expertise inzake depotbeheer ook ter beschikking te stellen van lokale en provinciale erfgoedactoren. 

In september 2016 kondigden we aan dat het Rijksarchief te Brussel (Anderlecht) waarschijnlijk zou sluiten vanaf december 2016, in functie van de verhuis naar Vorst. Deze verhuisoperatie kent echter administratieve vertraging door omstandigheden buiten onze verantwoordelijkheid. Daarom blijft het Rijksarchief te Brussel (Anderlecht) tot nader order gewoon open voor het publiek. We houden u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

Het Rijksarchief te Kortrijk blijft in de Guido Gezellestraat

In de media verschenen de afgelopen dagen berichten over een verhuis van het Rijksarchief te Kortrijk. Deze berichten zijn echter niet correct: het Rijksarchief te Kortrijk blijft vooralsnog op zijn vertrouwde plek in de Guido Gezellestraat, in het centrum van de stad. Er loopt immers een langdurige huurovereenkomst tussen de Regie der Gebouwen en de stad Kortrijk, die beide partijen wensen te respecteren.

Deze pagina delen:
www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement