Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Agenda

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
september 2019
3 september 2019

In het kader van TEMAS, een BRAIN-project van het Belgisch Federaal Wetenschapsbeleid, organiseren het Rijksarchief en de onderzoeksgroep Nieuwe Tijd van de KU Leuven op dinsdag 3 september 2019 een workshop over vroegmoderne familiearchieven in het statige Arenbergkasteel te Heverlee. Archivarissen en onderzoekers zullen tijdens deze workshop stilstaan bij de totstandkoming, functie en evolutie van belangrijke vroegmoderne documenttypes in familiearchieven. Hoe staan livres de raison, huishoudjournalen, wapenboeken, dagboeken en andere bronnen in relatie tot de handelingen, activiteiten en sociale status van de families die ze vormden? Welke incentives en noden vormden de aanleiding voor de ontwikkeling van nieuwe documenttypes? De workshop wordt ingeleid met een keynote van em. prof. dr. Eric Ketelaar (Universiteit van Amsterdam).

15 september 2019

Het Algemeen Rijksarchief 2 - depot Joseph Cuvelier neemt dit jaar deel aan de Brusselse Open Monumentendagen en opent op zondag 15 september 2019 uitzonderlijk de deuren voor rondleidingen achter de schermen en een gelegenheidstentoonstelling over de relatie kunst-archief...

25 september 2019
Wat weten we over het dagelijkse leven van de Waalse soldaten van keizer Napoleon Bonaparte? Over hun angst voor de gevechten, het lijden dat ze tijdens de campagnes doorstonden, de moeilijkheden waarmee ze dagelijks te maken hadden? Om deze vragen te beantwoorden, grijpt Bernard Wilkin terug naar de verzameling van 1200 brieven die tussen 1800 en 1814 geschreven werden door dienstplichtigen van het Napoleontische leger. De brieven worden bewaard in het Rijksarchief te Luik.
25 september 2019

Ministeriële kabinetten spelen een essentiële rol in het Belgische politieke systeem.
Kabinetsarchieven zijn dus van essentieel belang om het besluitvormingsproces te begrijpen. Het zijn eersterangsbronnen voor historisch, politicologisch en sociologisch onderzoek.

oktober 2019
Van 15 oktober 2019 tot 2 februari 2020

De restauratie van de procesdossiers van het Rijkskamergerecht van Wetzlar gaf in februari 2019 aanleiding tot de publicatie van het boek "Trésors de procédure". In oktober 2019 zal het Rijksarchief te Luik over dit onderwerp een tentoonstelling houden.  

18 oktober 2019

Op vrijdag 18 oktober 2019 nemen het Rijksarchief en de KBR je mee op sleeptouw in de complexe wereld van de webarchivering tijdens het colloquium ‘Saving the web: the promise of a Belgian web archive’.

21 oktober 2019

De restauratie van de procesdossiers van het Rijkskamergerecht van Wetzlar gaf in februari 2019 aanleiding tot de publicatie van het boek "Trésors de procédure". Op 21 oktober 2019 organiseert het Rijksarchief te Luik in de Schatkamer van de Kathedraal een studiedag over dit onderwerp.

Deze pagina delen:
www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement