Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Agenda

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Lopend
Van 14 oktober 2016 tot 2 april 2017
Tentoonstelling – Oorlog in korte broek, 14-18

Nog tot 2 april 2017 kan je in Gent de tentoonstelling 'Oorlog in korte broek, 14-18' bezoeken. Voor deze tentoonstelling bundelden het CegeSoma (Rijksarchief OD4) en de Historische Huizen Gent hun deskundigheid. De tentoonstelling laat de bezoeker zien dat de Groote Oorlog niet alleen een zaak van soldaten was. Ook de allerjongsten raakten erbij betrokken. Met behulp van een viertalige audiogids word je ondergedompeld in de leefwereld van zeven jongens en meisjes in bezet België, Rusland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, het Ottomaanse Rijk en Australië.

Van 29 maart 2017 tot 30 juni 2017

Van 28 maart tot 30 juni 2017 is in het Rijksarchief te Namen de tentoonstelling ‘Ieder huis heeft zijn geschiedenis’ te bezoeken. Ontdek uniek bronnenmateriaal waarmee diverse aspecten van de geschiedenis van privévastgoed kunnen worden gereconstrueerd, zoals het ontwerp, de omgeving en de opeenvolgende bestemmingen en bewoners ervan. In de expo wordt daarbij gefocust op Namen en omgeving.

31 maart 2017

Op vrijdag 31 maart 2017 wordt in het CegeSoma een razend interessante workshop gehouden over ‘Dagelijks leven in dagboeken uit de oorlogstijd’, in het kader van het FWO-project Dagelijks leven en crisis in literaire dagboeken. Een multiperspectivische lezing van dagboeken uit de Tweede Wereldoorlog (VUB-CegeSoma-UGent-UAntwerpen). Wees er snel bij! De plaatsen zijn beperkt, en de experten zijn niet de minsten…

april 2017
Van 3 april 2017 tot 12 mei 2017

Een verantwoorde archiefselectie is en blijft een belangrijke opgave voor openbare diensten. In 2016 werd in Vlaanderen een nieuwe selectielijst voor gemeentearchieven goedgekeurd, maar de toepassing hiervan op het terrein blijft vragen oproepen, evenals de bevoegdheidsverdeling inzake archiefbeheer tussen het federale en Vlaamse niveau. De Vlaamse rijksarchieven organiseren daarom in de loop van de volgende maanden informatievergaderingen voor gemeentesecretarissen en -archivarissen. Ook de vrijwilligerswerking van het Rijksarchief, de digitale transformatie van de burgerlijke stand en andere actuele onderwerpen staan op de agenda.

Van 27 april 2017 tot 1 juni 2017

In het Rijksarchief zit veel ongekend bronnenmateriaal uit de 19de eeuw met een schat aan informatie voor lokaal historisch onderzoek. Om er mee aan de slag te gaan, moet je echter weten hoe je er je weg in vindt. Met een enquête peilden Heemkunde Vlaanderen en het Rijksarchief naar de interesses van heemkundigen en lokale erfgoedwerkers. Tijdens deze workshopreeks in het Rijksarchief te Hasselt maak je kennis met de bronnen die hen het meeste interesseerden.
De inschrijvingen zijn intussen afgesloten. Alle workshops zijn VOLZET.

Deze pagina delen:
www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement