Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Agenda

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Lopend
Van 13 oktober 2017 tot 18 maart 2018
Tentoonstelling – Gastvrij Brussel?

De tentoonstelling ‘Gastvrij Brussel?’ vertelt hoe de hoofdstad van België sinds 1830 is geëvolueerd naar een wereldstad die 180 nationaliteiten herbergt. De expo is het resultaat van een samenwerking tussen het Joods Museum en het Rijksarchief. Plaats van afspraak? Het Joods Museum van België, van 13 oktober 2017 tot 18 maart 2018.

Van 10 november 2017 tot 23 februari 2018

Tijdens de Eerste Wereldoorlog nam de Duitse bezetter strikte maatregelen om de weerstand van de bevolking de kop in te drukken en pers en fotografie te controleren. Maar ook tijdens de volgende honderd jaar waren censuur en manipulatie van tekst en beeld nooit helemaal uit de lucht. Een tentoonstelling in het Rijksarchief te Namen wil aan de hand van het werk van hedendaagse kunstenaars de herinnering hieraan levendig houden.  De tentoonstelling is verlengd en is nog tot 23 februari 2018 te bezoeken!

maart 2018
3 maart 2018

Op zaterdag 3 maart 2018 om 13.30u geeft Laurence Druez, doctor in de geschiedenis aan de universiteit van Luik en werkleidster bij het Rijksarchief te Luik in zaal Saint-Georges in Bergen een lezing over het protestantisme in Bergen en de Borinage als een complexe religieuze minderheid. De lezing kadert binnen de Henegouwse boekenbeurs Hai’nos livres. Laurence Druez is heel het weekend (3 en 4 maart 2018, van 12.45u tot 18u) aanwezig op de boekenbeurs om haar boek over het protestants erfgoed in Wallonië te signeren.

7 maart 2018

Op woensdag 7 maart 2018 om 18.00u geeft Laurence Druez, doctor in de geschiedenis aan de universiteit van Luik en werkleidster bij het Rijksarchief te Luik, in de kapel Saint-Maur te Luik (Cointe) een lezing over de protestantse eredienst en architectuur in het Luikse, en met name over de protestantse tempels als getuigen van een complexe identiteit.

7 maart 2018

Het Rijksarchief bewaart in zijn verschillende vestigingen een massa archief over de Tweede Wereldoorlog. Tegelijk zijn vele mensen op zoek naar de juiste bronnen om de geschiedenis van hun familie of dorp tijdens WOII te kunnen reconstrueren. Tijd om bruggen te bouwen. Samen met Heemkunde Vlaanderen, FARO, het Instituut voor Publieksgeschiedenis (UGent) en het War Heritage Institute organiseert het Rijksarchief op 7 mei 2018 in de conferentiezaal van het CegeSoma een ontmoetingsdag voor wie bezig is met de voorbereiding van een lokaal project rond WO II. Experten, waaronder archivarissen van het Rijksarchief, staan klaar om te antwoorden op concrete vragen rond aanpak, thema's en bronnen.

9 maart 2018

Nog tot 14 oktober 2018 is in het Stadsmuseum van Lokeren een expo over het interneringskamp van Lokeren te bezoeken. In het kamp van Lokeren, het best gedocumenteerde 'zwartenkamp' in Vlaanderen, werden meer dan 20.000 (vermeende) collaborateurs vastgehouden. Het CegeSoma en het Rijksarchief te Gent werkten mee aan de wetenschappelijke ondersteuning van de expo en nemen deel aan het debat op 9 maart 2018 over de betekenis van interneringscentra zoals dat van Lokeren in een nationale en internationale context.

Van 13 maart 2018 tot 13 maart 2018
Lezing – Portretfotografie in de 19e eeuw

Op 13 maart 2018 geeft Marie-Christine Claes (KIK- Archives photographieques namuroises) in het Rijksarchief te Namen een lezing over de portretfotografie in de 19e eeuw. Noteer het alvast in je agenda!

18 maart 2018

“Was mijn familie betrokken bij de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog?” Het is een veelgestelde vraag. Meer dan zeventig jaar na datum gaan steeds meer kinderen en kleinkinderen op zoek naar antwoorden. In de bronnengids Was opa een nazi? reiken historici en archivarissen de sleutels aan om zelf op zoek te gaan in archieven. Paul Drossens, diensthoofd van het Rijksarchief te Gent en redactielid van Was opa een nazi? geeft op zondag 18 maart 2018 om 10.30u een lezing in het Rijksarchief te Kortrijk over deze zoekmogelijkheden.

april 2018
Van 18 april 2018 tot 19 april 2018

De charterverzameling van de graven van Namen maakt deel uit van het belangrijkste historisch erfgoed van ons land en is een van de kostbaarste archieven die worden bewaard in het Rijksarchief te Namen. Op woensdag 18 en donderdag 19 april 2018 wordt een tweedaags colloquium gehouden rondom de vorstelijke macht die uit de charterverzameling van de graven van Namen naar voren komt. Het colloquium is een organisatie van het Rijksarchief te Namen en het onderzoekscentrum Pratiques médiévales de l’écrit. Plaats van afspraak is de Universiteit van Namen.

Van 19 april 2018 tot 31 mei 2018

In het Rijksarchief zit veel ongekend bronnenmateriaal uit de negentiende eeuw met een schat aan informatie voor lokaal historisch onderzoek. Om er mee aan de slag te gaan, moet je echter weten hoe je er je weg in vindt. Met een enquête peilden Heemkunde Vlaanderen en het Rijksarchief naar de interesses van heemkundigen en lokale erfgoedwerkers. De bronnen die hen het meeste interesseerden, kan je nu via deze workshopreeks in het Rijksarchief  leren kennen.

Van 26 april 2018 tot 17 juni 2018

Na Luik en Namen is de tentoonstelling Ieder huis heeft zijn geschiedenis binnenkort ook te bezichtigen in de Bélian-zaal in Bergen. Ze loopt van 26 april tot 17 juni 2018 en focust op de regio Bergen.

Deze pagina delen:
www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement