Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Agenda

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Lopend
Van 29 maart 2017 tot 30 juni 2017

Van 28 maart tot 30 juni 2017 is in het Rijksarchief te Namen de tentoonstelling ‘Ieder huis heeft zijn geschiedenis’ te bezoeken. Ontdek uniek bronnenmateriaal waarmee diverse aspecten van de geschiedenis van privévastgoed kunnen worden gereconstrueerd, zoals het ontwerp, de omgeving en de opeenvolgende bestemmingen en bewoners ervan. In de expo wordt daarbij gefocust op Namen en omgeving.

Van 27 april 2017 tot 1 juni 2017

In het Rijksarchief zit veel ongekend bronnenmateriaal uit de 19de eeuw met een schat aan informatie voor lokaal historisch onderzoek. Om er mee aan de slag te gaan, moet je echter weten hoe je er je weg in vindt. Met een enquête peilden Heemkunde Vlaanderen en het Rijksarchief naar de interesses van heemkundigen en lokale erfgoedwerkers. Tijdens deze workshopreeks in het Rijksarchief te Hasselt maak je kennis met de bronnen die hen het meeste interesseerden.
De inschrijvingen zijn intussen afgesloten. Alle workshops zijn VOLZET.

juni 2017
Van 3 juni 2017 tot 5 juni 2017

Tijdens het verlengd Pinksterweekend van 3, 4 en 5 juni 2017 is het Rijksarchief te Luik uitzonderlijk geopend voor het publiek. Liefhebbers van heemkunde en genealogie of al wie graag eens een kijkje neemt achter de schermen van een Rijksarchief is welkom. Voor de gelegenheid worden ook drie lezingen en een geschiedenis- en genealogiebeurs gehouden. Gratis inkom en parking.  

Van 3 juni 2017 tot 3 juni 2017

In het kader van de opendeurdagen in het Rijksarchief te Luik geeft archivaris Bernard Wilkin op zaterdag 3 juni 2017 om 15.00u een lezing over het dagelijks leven van de Luikse soldaten ten tijde van Napoleon.

3 juni 2017

Het Documentatiecentrum Vlaams-Brabant en het Rijksarchief te Leuven richten hun blik tijdens deze voorjaarslezing op dialecten in lokaal historisch onderzoek. Oraal overgeleverde taalsystemen zijn niet enkel bronnen die nuttig zijn voor historisch taalkundig en naamkundig onderzoek. Het zijn ook toegangspoorten tot de lokale volkscultuur. Taalkundigen, heemkundigen en erfgoedzorgers laten je kennismaken met de theorie en praktijk van de studie van dialecten en met diverse vormen om dit immaterieel erfgoedmateriaal te verzamelen, te verwerken en te delen met het publiek. Een kleine expositie brengt je visueel en auditief in contact met dialectstemmen uit het verleden.

4 juni 2017

In het kader van de opendeurdagen in het Rijksarchief te Luik geeft François Hick op zondag 4 juni 2017 om 15.00u een lezing met als thema Moresnet neutre. Une particularité territoriale en Belgique de 1816 à 1919.

Van 5 juni 2017 tot 9 juni 2017

Van 5 tot 9 juni 2017 vindt in Ravenna de vierde conferentie plaats van de International Federation on Public History (IFPH/FIHP). Gedurende vijf dagen zullen een vijftigtal internationale panels thema's aankaarten die essentieel zijn voor het domein van de publieksgeschiedenis, één van de expertisegebieden van het CegeSoma.

Van 5 juni 2017 tot 5 juni 2017

In het kader van de opendeurdagen in het Rijksarchief te Luik geeft Catherine Lanneau op maandag 5 juni om 15.00 u een lezing over Luik tijdens het interbellum.

Van 6 juni 2017 tot 8 juni 2017

Van 6 tot 8 juni 2017 vindt in Brussel het 6e symposium plaats van het Europees netwerk Remembrance and Solidarity (ENRS). Het thema? Geweld in de Europese geschiedenis van de 20e eeuw. De klemtoon zal gelegd worden op de herdenking van dat geweld en de uitdagingen die deze herdenkingen vormen op het vlak van documentatie en onderwijs.  Het CegeSoma is een van de zeven instellingen die het ENRS steunen bij dit initiatief. Andere partners zijn onder meer het Huis van de Europese geschiedenis en het Herder Institut, gevestigd in Marburg, Duitsland.

Deze pagina delen:
www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement