Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats

Zopas is de inventaris verschenen van het archief van het Ministerie van Verkeerswezen met betrekking tot stads- en streekvervoer, bewaard in het Algemeen Rijksarchief. Het archief dekt de periode 1842-2003, heeft een omvang van 228 strekkende meter en telt 6.519 inventarisnummers.  Wie interesse heeft voor de geschiedenis van trams en bussen in België, weet waar hij of zij voortaan kan aankloppen!

21/06/2018 - Aanwinsten - Beveren

In de trouwzaal van het gemeentehuis van Vorselaar staat sinds jaar en dag een “comme”: een robuuste houten kist, voorzien van ijzerbeslag en twee sloten. In vroegere tijden deed zo’n comme dienst als bergplaats voor belangrijke documenten. Een systeem met meerdere sleutels die door verschillende personen werden bewaard, moest ongeoorloofde toegang en diefstal voorkomen. De beveiliging mocht dan wel goed doordacht zijn, maar als een sleutel zoekraakt, is er een probleem... Na bijna 100 jaar stuurde de burgemeester van Vorselaar een slotenmaker op de kist af. Benieuwd welke archieven werden aangetroffen?

18/06/2018 - Evenementen - Bergen
Hoe reconstrueer je de geschiedenis van je huis?

Na Luik en Namen was de tentoonstelling Ieder huis heeft zijn geschiedenis van 26 april tot 17 juni 2018 ook te bezichtigen in Bergen. Via een selectie van geschreven en figuratieve documenten uit de 15e tot de 20e eeuw kreeg je een overzicht van privévastgoed in al zijn facetten: van het ontwerp over milieuaspecten tot de eigendom en de bestemming van het goed en de lotgevallen van zijn bewoners. De tentoonstelling heeft de deuren gesloten, maar voor wie alsnog de geschiedenis van zijn/haar huis wil doorgronden, organiseert het Rijksarchief te Bergen op zaterdag 6 oktober 2018 om 13.30u de workshop Hoe reconstrueer je de geschiedenis van je huis? Onderzoekspistes voor vastgoedgenealogie. Snel inschrijven is de boodschap, want het aantal plaatsen is beperkt.

12/06/2018 - Digitalisering - Bergen

Het overzicht dat in 1609 werd gemaakt van de inkomsten en uitgaven van Karel III de Croÿ (1560-1612) werd gedigitaliseerd en kan in alle leeszalen van het Rijksarchief digitaal worden geraadpleegd. Het vermeldt onder meer de inkomsten van het graafschap Beaumont en het prinsdom Chimay, de uitgaven voor de keuken, het loon van het huispersoneel, de kosten voor de edelknapen en de hofdwerg, de administratie van ceremonies, feesten en spektakels (“menus plaisirs”), en de uitgaven voor de vertrekken van de prins en voor zijn reizen.   

Het archief van het krijgsauditoraat en de krijgsraad van Henegouwen, bewaard in het Rijksarchief te Bergen, is geïnventariseerd. Het archief ouder dan 100 jaar is vrij raadpleegbaar. Om jongere stukken te raadplegen is toelating vereist van het College van Procureurs-generaal.  

08/06/2018 - Onderzoek - CegeSoma
VIDEO - Hoe worden herinneringen aan verzet en collaboratie doorgegeven van generatie op generatie?

TRANSMEMO is een tweejarig onderzoeksproject over intergenerationele overdracht van herinneringen aan het verzet en de collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via interviews met drie generaties (overlevenden-kinderen-kleinkinderen) wordt nagegaan hoe de beeldvorming over collaboratie en verzet in familiale kring vorm kreeg. Zo willen we beter begrijpen hoe collectieve herinneringen in een samenleving tot stand komen. Het project gebruikt ook de omvangrijke collectie mondelinge bronnen van het CegeSoma, en wil deze historische collectie voor het eerst ontsluiten voor de studie naar collectieve herinnering. Ontdek meer over TRANSMEMO in deze video!

04/06/2018 - Onderzoek - Digitalisering - ARA

Dankzij de afdeling Hedendaagse Archieven van het Algemeen Rijksarchief en de dienst Digitalisering zijn de afgelopen weken wederom enkele bijzonder interessante (deel)bestanden toegevoegd aan onze zoekrobot: de steekkaarten van de soldaten die gewond raakten tijdens WO I, de fotocollecties van het Rode Kruis en de Fotografische Dienst van het Ministerie van Openbare Werken, en als kers op de taart enkele honderden foto's van de Wereldtentoonstelling van 1935.

Gratis lezerskaart voor iedereen

Vanaf 1 juni 2018 is de toegang tot de 19 leeszalen van het Rijksarchief gratis. Met deze maatregel willen we de toegankelijkheid van de archieven die we beheren maximaal garanderen. De online raadpleging van archief, ook die van de genealogische bronnen zoals de parochieregisters en de registers van de burgerlijke stand van meer dan 100 jaar oud, blijft gratis. De tarieven voor opzoekingen en reproducties (op afstand) worden daarentegen gevoelig verhoogd. Het nieuwe tarief voor prestaties van het Rijksarchief werd op 25 mei 2018 ondertekend door de staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid en zal eerstdaags worden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Het tarief was sinds 2011 niet meer aangepast of geïndexeerd. Een aanpassing en afstemming op de werkelijke kosten van bepaalde prestaties drong zich op.

29/05/2018 - Digitalisering - Brussel

In 2010 besloot een groepje Brusselse vrijwilligers om de klappers op de Brusselse parochieregisters digitaal te beschrijven. Vandaag, acht jaar later, is hun databank met Brusselse doopgegevens afgewerkt. De ca. 500.000 namen uit de beschrijvingen van Clément, Roger, Robert, Michel en wijlen Aimée zijn geïntegreerd in onze zoekrobot Zoeken naar personen. Zo wordt het een fluitje van een cent om na te gaan of één van jouw voorouders gedoopt werd in Brussel!

29/05/2018 - Onderzoek - Publicaties - CegeSoma - Eupen - ARA

Op uitnodiging van de Landesarchivverwaltung Rheinland-Pfalz vond op 1 en 2 juni 2017 in Koblenz het Internationaal Archiefsymposium (IAS) plaats. Archivarissen uit België, Nederland, Luxemburg en Duitsland bogen zich twee dagen lang over het thema ‘bezetting’, en vooral over de betekenis van de 20e-eeuwse bezettingsperiodes voor de betrokken gebieden. De akten van het symposium, uitgegeven door het Rijksarchief, zijn nu te koop. De bijdragen vanuit het Rijksarchief zijn daarnaast online beschikbaar.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement