Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
15/06/2019 - Publicaties - ARA
Nieuw boekdeel van de Bibliografie van de Geschiedenis van België verschenen

In mei jl. verscheen een nieuw boekdeel van de Bibliografie van de Geschiedenis van België. Dit naslagwerk, waarvan de samenstelling sinds 2012 in het Algemeen Rijksarchief plaatsvindt, bevat een ruime selectie van titels van binnen- en buitenlandse boeken en artikels over de geschiedenis van België, vanaf de prehistorie tot nu. De Bibliografie maakt een balans op van de historiografische productie van het afgelopen kalenderjaar. Het recent gepubliceerde volume betreft jaargang 2014.

14/06/2019 - Evenementen - Gent
40.789 bezoekers maakten kennis met ‘archieven van de misdaad’

De tentoonstelling ‘Het museum van de misdaad’ in het STAM in Gent is afgeklokt op meer dan 40.000 bezoekers: een talrijk, divers en enthousiast publiek dat onder meer kennis maakte met de archiefdocumenten die het Rijksarchief voor deze expo selecteerde. De archieven keren terug naar het Rijksarchief te Gent, de objecten naar de federale politie. Bedankt voor de fijne samenwerking, STAM-team!

Het archief van de protestantse kerk van Dour, in 2017 overgebracht naar het Rijksarchief te Bergen, is ontsloten voor onderzoek: in meerdere opzichten uitzonderlijk erfgoed...

11/06/2019 - Onderzoek - Publicaties - ARA

Als koploper inzake technische en wetenschappelijke vooruitgang nam België geestdriftig deel aan diverse wereldtentoonstellingen, om er vervolgens zelf een aantal te organiseren: Brussel in 1897 en 1910, Luik in 1905 en Gent in 1913 trokken miljoenen bezoekers van over de hele wereld. De archieven van de officiële diensten die de Belgische deelnames aan de wereldtentoonstellingen moesten promoten of de organisatie van dergelijke expo’s in België superviseerden, illustreren dat de overheid veel belang hechtte aan dit soort ‘visitekaartjes’. De archieven in kwestie zijn tot 1932 geïnventarisserd.

09/06/2019 - Archiefbeheer - Evenementen - ARA
Herbeleef de 'International Archives Week'

Van 3 tot 9 juni 2019 was het Internationale Archiefweek, dit keer in het teken van Designing the Archives in the 21st Century: als Rijksarchief in België hét moment om onze visie, projecten en realisaties rond digitale archivering via diverse Facebookposts (#IAW2019 ) nog eens klaar en duidelijk op een rijtje te zetten. Het Rijksarchief bewaart steeds meer digitale gegevens, ons toevertrouwd door de federale overheid of door particuliere organisaties: databanken, bestanden in zeer diverse formaten, foto's, audiovisuele archieven, … We adviseren over de bewaring van deze digitale gegevens en ontwikkelen een infrastructuur die specifiek is bedoeld voor digitale archivering: een veilige overdrachtsprocedure, software voor het beheer van collecties, servers voor bestandsverwerking, een LTO-tapebibliotheek, een zoekmachine om toegang te geven tot de collecties.

Wil je op de hoogte blijven van onze Facebookcampagnes? Volg ons!

05/06/2019 - Onderzoek - Archiefbeheer - ARA

Het SODA-team heeft een onderzoek onder de Belgische sociale wetenschappers gedaan, waarvan het rapport nu beschikbaar is. Wat is de stand van zaken en wat zijn de noden van sociale wetenschappers zoals sociologen, antropologen, demografen, … wat betreft het archiveren van de grote hoeveelheden gegevens die ze verzamelen in het kader van experimenten, enquêtes of studies? SODA zocht het uit.

26/05/2019 - Divers - ARA
Verkiezingen: online expo over geschiedenis van het stemrecht

Op 26 mei 2019 trekken we weer naar de stembus. Vandaag moet iedereen die 18 jaar is, gaan stemmen. Is dat altijd zo geweest? Lag die leeftijd vroeger hoger? Blijft die op 18 jaar liggen of wordt dat binnenkort 16? Kan echt iedereen die in België woont, kiezen of verkozen worden? En hoe was dat pakweg bij het ontstaan van België? Is de stemplicht een typisch Belgisch fenomeen? Op deze en andere vragen kan je een antwoord vinden op www.algemeenstemrecht.be: een online tentoonstelling die de geschiedenis van het stemrecht in België schetst van 1830 tot nu, aan de hand van 22 sleutelmomenten. De verhalen worden verteld met foto’s, tijdsdocumenten en bewegend beeld. De website is het resultaat van een intense samenwerking tussen het Rijksarchief, Liberaal Archief/Liberas en Amsab-ISG.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog heerste de grootste onwetendheid over het lot van de individuele politieke gevangenen. Daarom waren de verklaringen van teruggekeerden erg belangrijk: waar hadden ze verbleven, wie waren hun medegevangenen? Die ondervragingen, meestal afgenomen bij de terugkeer van de gedeporteerden in België in 1945, vormen binnen de Dienst Archief Oorlogsslachtoffers een apart bestand van 1.969 getuigenissen, die dankzij een herverpakkingsoperatie en invoer in een databank nu beter doorzoekbaar zijn.

23/05/2019
Jaarverslag 2018

269 personeelsleden, ruim 8 km nieuw verworven archief (wat het totaal op 345 km beheerd archief brengt), 656 inspectiebezoeken, 135 publicaties, ... Jaarcijfers zijn voor elke organisatie cruciaal. Ze zorgen voor interne duidelijkheid, maar veruitwendigen daarnaast op transparante wijze hoe de organisatie het voorbije jaar zijn missie en taken vormgaf. Data helpen verantwoording af te leggen naar beheersorganen toe en kunnen ingezet worden om op het beleid te wegen. Op welke domeinen gaan we voor- of achteruit? Ontdek het in het Jaarverslag 2018!

Pierre-Jean Niebes, archivaris in het Rijksarchief te Bergen, heeft zes nieuwe, meer analytische, inventarissen gemaakt voor het archief van het departement Samber-en-Maas. Het archief bevindt zich opnieuw in het Rijksarchief te Namen, waar het ook kan worden geraadpleegd.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement