Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
26/09/2017 - Divers - Brugge
Twee archivarissen gezocht voor het Rijksarchief te Brugge

We zijn momenteel op zoek naar twee wetenschappelijk medewerkers - archivarissen (m/v/x) voor het Rijksarchief te Brugge: een ancien régime-specialist en iemand die meer thuis is in de hedendaagse periode. Het gaat telkens om een contract van twee maanden (november-december 2017). Wees er snel bij want kandideren kan maar tot 6 oktober 2017.

Rijksarchief te Antwerpen-Beveren gesloten van 25 tot en met 29 september 2017

Opgelet! Het Rijksarchief te Antwerpen-Beveren is van maandag 25 tot en met vrijdag 29 september 2017 gesloten wegens jaarlijkse bestandscontrole.

In het Rijksarchief te Saint-Hubert is 22 meter archief van de klokkengieterij Causard-Slégers dankzij een nieuwe inventaris ontsloten voor onderzoek. In meer dan 150 jaar vervaardigde de onderneming zowat 3.800 voor de Belgische markt, maar vond ook afzet ver daarbuiten.

22/09/2017 - Onderzoek - Evenementen - Divers - Namen

Het Rijksarchief te Namen bewaart het archief van Studio Gilles uit Namen: een duizendtal negatieven op glasplaat, vervaardigd volgens het collodiumprocédé. In samenwerking met de vzw Archives photographiques namuroises wordt deze collectie in 2019 getoond in een tentoonstelling, maar gaan we ook op zoek naar bijkomende foto’s van Studio Gilles. Misschien vind jij er wel in een lade met oude foto’s? Nog tot 29 september 2017 organiseert het Rijksarchief te Namen alvast een voortentoonstelling over het archief van Studio Gilles.

Na een jarenlange inventarisatie is het familiearchief Descantons de Montblanc (de Plotho), bewaard in het Rijksarchief te Kortrijk, voortaan beschikbaar voor onderzoek. Het archief telt maar liefst 16.339 nummers, goed voor 171 strekkende meter, en vormt daarmee een van de grootste en oudste familiearchieven die in België worden bewaard.

Dankzij een eenmalige financiering vanuit de POD Wetenschapsbeleid hebben 15 van onze leeszalen sinds voorjaar 2017 nieuwe scanners ter beschikking: een broodnodige investering voor onze dienstverlening on demand.

De Protestantse Kerk van Dour – een van de oudste van België – heeft eind augustus 2017 haar archief in bewaring gegeven bij het Rijksarchief te Bergen. Het archief wordt momenteel geordend en zal zo snel mogelijk voor onderzoek worden ontsloten.

Het archief van de kastelen van Roisin en van Fontaine l'Evêque (15e-19e eeuw) werd opnieuw geïnventariseerd en kan geraadpleegd worden in het Rijksarchief te Bergen.

Rijksarchief te Doornik gesloten van 9 tot en met 13 oktober 2017

Opgelet! Het Rijksarchief te Doornik is van maandag 9 tot en met vrijdag 13 oktober 2017 gesloten wegens jaarlijkse bestandscontrole.

14/09/2017 - Archiefbeheer - ARA

Om aansluiting te vinden bij de hervorming van het gerechtelijk landschap heeft het Rijksarchief, in nauwe samenwerking met de FOD Justitie, de selectielijst voor de archieven van de rechterlijke macht uit 2009 geactualiseerd.

Deze pagina delen:
www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement