Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
Leeszalen in Beveren en Brugge gesloten van 23 tot 27 september 2019 wegens bestandscontrole

De Rijksarchief te Antwerpen-Beveren en te Brugge zijn tijdens de week van 23 tot 27 september 2019 gesloten wegens jaarlijkse bestandscontrole.

Studiedag – Saving the web: the promise of a Belgian web archive

Op vrijdag 18 oktober 2019 nemen het Rijksarchief en de KBR je mee op sleeptouw in de complexe wereld van de webarchivering tijdens het colloquium ‘Saving the web: the promise of a Belgian web archive’. Registreren kan vanaf nu! Wacht niet te lang, want het is een 'hot item'...

10/09/2019 - Evenementen - Kortrijk
Tentoonstelling – Een stad in puin: de verwoestende gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor Kortrijk

Het Rijksarchief beheert het archief over oorlogsschade aan privégoederen, waaronder ook enkele duizenden individuele dossiers van Kortrijkzanen. Die bevatten naast talloze administratieve documenten ook een indrukwekkende hoeveelheid onuitgegeven foto’s, kaarten, plattegronden en andere opmerkelijke stukken. Aan de hand van deze archiefstukken maakt de tentoonstelling de verbijsterende vernielingen in Kortrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog opnieuw tastbaar.

06/09/2019 - Evenementen - Luik - Bergen
Lezing – Het dagelijkse leven van de Waalse soldaten van Napoleon

Wat weten we over het dagelijkse leven van de Waalse soldaten van keizer Napoleon Bonaparte? Over hun angst voor de gevechten, het lijden dat ze tijdens de campagnes doorstonden, de moeilijkheden waarmee ze dagelijks te maken hadden? Om deze vragen te beantwoorden, grijpt Bernard Wilkin tijdens deze lezing in Bergen op woensdag 25 september 2019 (20.00u) terug naar de verzameling van 1200 brieven die tussen 1800 en 1814 geschreven werden door dienstplichtigen van het Napoleontische leger. De brieven worden bewaard in het Rijksarchief te Luik.

05/09/2019 - Onderzoek - Divers - Leuven - Namen
Vacatures

Het Rijksarchief en de Universiteit Saint-Louis (Brussel) werven een Franstalige doctor in de geschiedenis (m/v/x) aan in het onderzoeksdomein "Belgische koloniale archieven en geschiedenis" (FED-tWIN-programma), voor het project SHARE (Supply a Fair and Transparent Access to a shared Heritage - the ‘Africa Archives’ - to implement Decolonised Research about Belgian colonisation in Congo, Rwanda and Burundi (1885-1962)).
Kandidaten moeten hun sollicitatiedossier uiterlijk op 1 oktober 2019 indienen.

01/09/2019 - Onderzoek - Publicaties - Kortrijk

Genealogen verdiepen zich in de geschiedenis van hun voorouders, maar ook huizen hebben een levensloop die achterhaald kan worden. Regelmatig duiken er in onze leeszalen bezoekers op met een dergelijke vraag. Ze hebben een charmant 18e-eeuws boerderijtje of een bouwvallige molen gekocht en zijn enthousiast op zoek naar informatie over de geschiedenis ervan. Dat is vaak geen eenvoudige, maar wel een spannende zoektocht. Notariële akten, oorlogsschadedossiers en kadasterplannen leveren belangrijke bouwstenen. En wie écht geluk heeft, kan tot een heel eind vóór 1800 teruggaan.

30/08/2019 - Archiefbeheer - Publicaties

De Waalse gemeentebesturen krijgen een langverwachte nieuwe archiefselectielijst ter beschikking. Het gaat om een inhoudelijke en vormelijke herziening en aanpassing van een oudere selectielijst die sinds 2005 niet meer herwerkt was. Ook aan Vlaamse zijde is een geactualiseerde versie van de archiefselectielijst voor gemeentearchief beschikbaar, goedgekeurd op 1 juni 2019.

30/08/2019 - Onderzoek - Publicaties - Kortrijk

Achter elke deur schuilt een verhaal, en dat geldt ook voor jouw woning! Wie woonde vroeger op jouw vertrouwde plekje? En was jouw huis vroeger een thuis voor kleermakers, of was het misschien een bakkerij? Emma D’haene heeft, in samenwerking met de stad Kortrijk en het Rijksarchief te Kortrijk, een gids geschreven waarmee je zélf de geschiedenis van je huis kan achterhalen. Het werk moet je nog altijd zelf doen, maar de (sluip)wegen die je kan volgen, worden in deze gids helder en efficiënt aangewezen.

30/08/2019 - Evenementen - ARA
Studiedag – Ministeriële kabinetsarchieven: een goudmijn voor het onderzoek

Ministeriële kabinetten spelen een essentiële rol in het Belgische politieke systeem. Kabinetsarchieven zijn van essentieel belang om het besluitvormingsproces te begrijpen. Het zijn eersterangsbronnen voor historisch, politicologisch en sociologisch onderzoek. Tijdens een studienamiddag op woensdag 25 september 2019 in het Algemeen Rijksarchief stellen het Rijksarchief en Archiefbank Vlaanderen deze onderzoeksmogelijkheden uitgebreid voor.

28/08/2019 - Evenementen - Namen
Tentoonstelling - Namen bevrijd: fotogetuigenissen uit 1944-1945

De tentoonstelling “Namur libérée 1944-1945”, een organisatie van de Archives Photographiques Namuroises en het Rijksarchief te Namen toont onuitgegeven foto’s uit de periode 1944-1945, voornamelijk van de hand van de Naamse beroepsfotograaf Louis-Robert Pennart. Tijdens de bevrijding van Namen door de Amerikaanse troepen en de periode die daarop volgde, maakte de fotograaf zowel sfeerbeelden, snapshots als geposeerde foto’s die focussen op “de mensen”: militairen, verzetslui, burgers, ... De tentoonstelling voert je terug in de tijd en laat je aan de hand van sprekende beelden een aantal sterke momenten herbeleven uit de geschiedenis van Namen!

Deze pagina delen:
www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement