Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
22/05/2016 - Divers - Louvain-la-Neuve

Op 9 mei 2016 werd de doctoraatsverhandeling van Marie van Eeckenrode, wetenschappelijk medewerker van het Rijksarchief, over de Staten van Henegouwen in de late middeleeuwen en de vroegmoderne tijd bekroond met de jaarlijkse prijs van de Koninklijke Academie van België, een traditie die teruggaat tot 1769. Proficiat, Marie!

21/05/2016 - Divers - Beveren

In de zomer van 1708 arriveerde de hoogbejaarde Thomas Vardapiet de Wanand, abt van de orde van Sint-Anthonius en aartsbisschop van het Heilig Kruis in de kerkprovincie Gochtan in Perzisch Armenië, in Antwerpen, waar hij kort nadien overleed. Hij werd begraven in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen, voor het hoogaltaar. Benieuwd naar de nalatenschap van aartsbisschop Vardapiet?

Het Hertogdom Limburg, het Land van Dalhem, het Land van Valkenburg en het Land van ‘s-Hertogenrade (Rolduc) vertoonden tijdens het ancien régime bijzondere socio-economische en culturele kenmerken. Het Rijksarchief heeft ettelijke honderden meter archief van deze Limburgse instellingen geïnventariseerd, waaronder documenten van de Tolkamer van Limburg, van de Staten van het Hertogdom Limburg en van de Landen van Overmaas.

Het Rijksarchief te Namen bewaart een uitzonderlijke collectie laat-19de-eeuwse foto’s. Een deel van dit fotoarchief werd gedigitaliseerd en kan voortaan digitaal worden geraadpleegd in alle leeszalen van het Rijksarchief. Het gaat om 1.409 afdrukken op glasplaat met foto’s van Namen en omgeving, maar ook van Zwitserland, Bulgarije, Italië, China, Frankrijk, Egypte en Midden-Europa.

28/04/2016 - Restauratie - ARA

De voorbije jaren digitaliseerde het Rijksarchief bijna 57.000 kaarten en plattegronden. Een aantal dat nog steeds toeneemt. Hiervan zijn er al bijna 41.000 exemplaren in de leeszalen in digitale vorm beschikbaar voor onderzoek. En we doen verder. Momenteel is het de beurt aan de kaarten en plannen van het Rijksarchief te Luik.  Maar voor ze gedigitaliseerd worden, moeten heel wat kaarten langs het restauratieatelier. 

25/04/2016 - Divers - Brugge

Het Brugse Gruuthusemuseum, sinds juli 2014 gesloten voor een grondige restauratie, lanceerde op 11 maart 2016 de reeks ‘Brugge in 100 objecten’. Het project brengt 100 erfgoedobjecten samen die belangrijke gebeurtenissen, evoluties of personen uit de geschiedenis van Brugge incarneren. Het Rijksarchief te Brugge is als lokale erfgoedpartner vanzelfsprekend op de afspraak. Zo werd op 22 april 2016 een ‘crimineel examinatieboek’ van de schepenbank van Brugge uit de jaren 1633-1637 voorgesteld, bewaard in het Rijksarchief te Brugge.

Duizend Luxemburgse procesdossiers uit de 16de-18de eeuw zijn ontsloten voor onderzoek. Het gaat om archief van de Grote Raad van Mechelen, bewaard in het Algemeen Rijksarchief.

Recent schonk graaf de Limburg-Stirum een deel van het familiearchief, tot voor kort bewaard in de Jeruzalemstichting in Brugge, aan het Rijksarchief te Kortrijk. Het vormt een mooie aanvulling op eerdere overdrachten van familiearchief van het geslacht de Limburg-Stirum aan het Rijksarchief. Alles samen bewaart het Rijksarchief te Kortrijk nu ca. 25 meter archief van de familie de Limburg-Stirum uit de periode 13de-20ste eeuw. De inventarisatie is in volle gang.

Het archief van de Heilig Hart van Jezus en Sint-Amandusparochie uit Spiere, een dorpje in het uiterste zuiden van West-Vlaanderen dat deel uitmaakt van de faciliteitengemeente Spiere-Helkijn, werd in 2015 in bewaring gegeven bij het Rijksarchief te Kortrijk. De inventaris die deze 2,4 strekkende meter archief ontsluit, is zonet van de persen gerold.

19/04/2016 - Evenementen - Luik
Internationaal colloquium over de geschiedenis van het hertogdom Limburg en de Landen van Overmaas

Op maandag 23 en dinsdag 24 mei 2016 organiseren het Rijksarchief te Luik en het Regionaal Historisch Centrum Limburg (Maastricht) een internationaal colloquium over de geschiedenis van het Hertogdom Limburg en de Landen van Overmaas (Dalhem, Valkenburg, 's-Hertogenrade). Het tweetalig colloquium vindt plaats in Luik, in samenwerking met de vzw Celida (Centre Liégeois de Documentation Archivistique), en in Maastricht. Aansluitend op het colloquium publiceert het Algemeen Rijksarchief een reeks inventarissen over het archief van de Limburgse instellingen van het ancien régime. Interesse? Inschrijven kan tot 10 mei 2016.

Lees meer

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement