Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Alle nieuwsberichten

Kleine letters  Normale letters  Grote letters
Zoekresultaten filteren
Op categorie
Op archiefbewaarplaats
29/03/2022 - Digitalisering - Gent

Toen iets meer dan twee jaar geleden de eerste lockdown zich aandiende, werd zoals in alle Rijksarchieven ook in het Rijkarchief Gent de omschakeling naar meer telewerk gemaakt. Als resultaat daarvan, konden grote stappen worden gezet in de zogenoemde “retroconversie”, het omzetten van de bestaande leeszaaltoegangen naar digitale en online doorzoekbare exemplaren. Met hulp van de afdeling DiVa konden op deze manier heel wat archiefinventarissen snel in de zoekrobot worden ingevoerd. Maar een aantal moeilijke gevallen (toegangen met veel kruisverwijzingen naar andere bestanden bijvoorbeeld) bleef voor hoofdbrekens zorgen. Voor twee van deze “lastigaards” werd de klus (integratie in de zoekrobot) recent evenwel geklaard!

Na een grondige renovatie en de bouw van een uitbreiding werd het vernieuwde Rijksarchief Aarlen op maandag 28 maart 2022 officieel ingehuldigd, in aanwezigheid van Mathieu Michel, staatssecretaris bevoegd voor de Regie der Gebouwen, en Katia Dewulf, adviseur van staatssecretaris Thomas Dermine, bevoegd voor Wetenschapsbeleid. Dankzij de werkzaamheden van de voorbije jaren werd de opslagcapaciteit verdubbeld. Ongeveer 800 meter van de archieven van de FOD Financiën en bijna 700 meter van de Luxemburgse dossiers over oorlogsschade aan particuliere eigendommen zijn intussen al overgebracht naar de (ver)nieuw(d)e archiefmagazijnen. Op zaterdag 2 april 2022 is het aan het publiek om een kijkje te gaan nemen achter de schermen van het Rijksarchief Aarlen!

24/03/2022 - Onderzoek - Divers - ARA
Web expo - Vreemdelingenzaken. Migratie in het naoorlogse België (1944-1980)

Doorheen de Belgische migratiegeschiedenis duikt één constante op. Van begin jaren 1830 tot vandaag maken nieuwkomers het voorwerp uit van vreemdelingendossiers. Op ongeveer 170 jaar tijd vormt de overheid naar schatting 16 km papieren dossiers: de administratieve opvolging van een migrant of diens gezin in ons land. Vreemdelingendossiers, massaal bewaard in het Algemeen Rijksarchief, zijn stille getuigen van het verleden. In de web expo Vreemdelingenzaken. Migratie in het naoorlogse België (1944-1980) wordt die stilte doorbroken! De expo biedt 150 jaar migratiegeschiedenis in een notendop, waarbij zowel individuele migratieverhalen worden verteld als administratie, beleid en archiefbronnen worden toegelicht.

Opendeur in het vernieuwde Rijksarchief Aarlen op zaterdag 2 april

Het Rijksarchief Aarlen onderging een grondige renovatie én kreeg een stevige uitbreiding. Op zaterdag 2 april 2022 worden de deuren speciaal geopend om de vernieuwingen met eigen ogen te kunnen ontdekken. Schrijf je nu in voor de rondleidingen!

16/03/2022 - Divers - Luik
Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine op bezoek in het Rijksarchief Luik

Op 10 maart 2022 bracht staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine een bezoek aan het Rijksarchief Luik, waar hij kennis maakte met 1160 (!) jaar Luikse en Waalse geschiedenis. Het Rijksarchief Luik huisvest het oudste bewaarde archiefstuk uit Wallonië: de schenkingsakte van Lotharius II aan de abdij van Stavelot in 862. Thomas Dermine keek ook het zeer imposante cartularium van de collegiale kerk Sainte-Croix van Luik in, dat 16 kilo weegt! Het Rijksarchief Luik lichtte tijdens het bezoek tot slot de reddingsacties en interventies toe die het na de overstromingen van afgelopen zomer coördineerde.

15/03/2022 - Restauratie - Gent

In januari 2019 kondigde het Rijksarchief Gent een groot avontuur aan: de restauratie en herverpakking van de chartercollectie van de Graven van Vlaanderen. Niet minder dan 4.055 bestanddeelnummers werden de afgelopen jaren dankzij de financiële steun van het Fonds Baillet Latour gereinigd, waar nodig behandeld of hersteld en vakkundig herverpakt. Na drie jaar uithuizigheid zorgde de terugkeer van de charters voor een blij en langverwacht weerzien in het Rijksarchief Gent! 

15/03/2022 - Evenementen - Namen
Tentoonstelling – De Maas, de mensen

Ontdek van 18 maart tot 17 juni 2022 de dubbeltentoonstelling "La Meuse, les hommes" en "Les hommes, la Meuse" in het Rijksarchief Namen. De Maas onthult vele geheimen: van haar langzame vorming in het geologische tijdperk tot haar domesticatie door de mens.

Het Algemeen Rijksarchief doorgelicht

Wie zijn onze lezers? Wat gebeurt er in een selectieruimte? Hoe gaat het eraan toe in ons digitaliseringslabo en restauratieatelier? Welke grote archiefreeksen worden het meest geraadpleegd? Ontdek het in de (Franstalige) reportage die BX1 kwam draaien in het Algemeen Rijksarchief!

11/03/2022 - Divers

Op donderdag 10 maart 2022 besliste de Internationale Archiefraad (ICA), waarvan het Rijksarchief een van de stichtende leden is, om alle betrekkingen op te schorten met de vier Russische en Wit-Russische overheidsinstellingen die momenteel lid zijn van de ICA.   

Het Rijksarchief zet steeds meer in op zijn online aanbod. Vrijwel alle inventarissen kan je intussen van thuis uit raadplegen, en in sommige gevallen ook scans van archiefstukken zelf. Maar hoe kiezen we wat we digitaal beschikbaar maken uit onze collecties van meer dan 350 strekkende km? In 2020 organiseerden we hierover een bevraging bij het publiek. De Brabantse volkstellingen uit de 17de en de 18de eeuw, bewaard in het Rijksarchief Brussel (Vorst), scoorden daarbij erg hoog. Benieuwd wie er in je dorp of stad woonde in die jaren? Of heb je misschien voorouders die er leefden? Neem een kijkje via onze zoekrobot! 

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement