Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Wetenschap & Cultuur in het Koninklijk Paleis 2022 - Onze toekomst veiligstellen

Texte petit  Texte normal  Texte grand
Van 23/07/2022 tot 28/08/2022 KONINKLIJK PALEIS VAN BRUSSEL: Brederodestraat 16, 1000 BrusselOpeningsuren:
  • 10.30u tot 17.00u (bezoekers mogen tot 15.45u binnen)
  • Maandag gesloten (opgelet: uitzonderlijk open op maandag 15 augustus en gesloten op dinsdag 16 augustus)
  • Een bezoek aan het Koninklijk Paleis is gratis maar reserveren op voorhand is verplicht. Kies een tijdslot waarbinnen je zal aankomen. Elke dag worden slechts een beperkt aantal bezoekers toegelaten. Reserveer hier je bezoek. (Meer info)
Tarieven: Gratis toegangContact : -

Na twee jaar coronacrisis komt op voorstel van het Paleis de tentoonstelling Wetenschap & Cultuur in het Koninklijk Paleis in een lightversie terug, waarbij wordt ingezet op een vlotte bezoekersstroom. 

BELSPO zet voor de vijftiende editie van dit initiatief in de Grote Galerij het thema 'Federaal Wetenschapsbeleid: Onze toekomst veiligstellen' in de kijker, en meer bepaald de plannen van 'Wetenschapsbeleid' om uit te breiden, zich verder te ontwikkelen en nieuwe horizonten te verkennen als hoofdrolspeler van het onderzoek en de overeenstemmende toepassingen.

Dat thema sluit perfect aan op de doelstellingen van het voorliggende ontwerp van beleidsplan, dat onder andere de zin van de activiteiten van het Federaal Wetenschapsbeleid op een creatieve manier wenst te versterken.

De door BELSPO opgezette en door de Kanselarij van de Eerste Minister ondersteunde tentoonstelling verenigt via een participatieve aanpak de tien federale wetenschappelijke instellingen (FWI), alsook het departement Onderzoeksprogramma’s en -infrastructuren van BELSPO. Dankzij de expertise van hun wetenschappelijk personeel en het samenbrengen van hun respectieve ervaring, wordt langs het parcours van de tentoonstelling een miskend gedeelte van het rijke federale erfgoed in het licht gesteld en een overzicht gegeven van wat onze onderzoekers op internationaal vlak presteren.

Een thematentoonstelling

Deze tentoonstelling wil aantonen dat wetenschap en kunst essentieel zijn voor de toekomst van onze planeet. Het wetenschapsbeleid, dat uit expertise put op het vlak van geologie, kunstgeschiedenis, astrofysica, archeologie, biologie en archivistiek, zoekt naar een antwoord op de vragen van burgers over de onzekere toekomst.

Aan de hand van uitzonderlijke stukken uit de federale erfgoedcollecties en van een reeks didactische panelen over de meest emblematische projecten van het Wetenschapsbeleid belicht de tentoonstelling diverse thema’s : het beheersen van de opwarming van het klimaat, de observatie van de aarde, de digitalisering van de collecties, het maritiem onderzoek en de poolmissies.

De toekomst veiligstellen betekent weten en begrijpen wat het verleden was en wat er nu leeft, zodat we er lessen uit kunnen trekken voor een meer verantwoord en duurzaam beheer.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement