Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

West-Vlaanderen onder vuur. Oorlogsschade tijdens de Tweede Wereldoorlog

Texte petit  Texte normal  Texte grand
Van 05/01/2021 tot 26/02/2021Rijksarchief te Brugge: Predikherenrei 4A, 8000 BruggeOpeningsuren:

Doorlopend open van dinsdag tot vrijdag, tussen 9u en 16u30.

Tarieven: Gratis toegangContact : rijksarchief.brugge@arch.be - +32 (0)50 33 72 88

75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog organiseert het Rijksarchief te Brugge een tentoonstelling over de materiële schade die werd aangericht in West-Vlaanderen. Bijna een kwart van de bestaande gebouwen in deze provincie werd tussen 1940 en 1945 deels beschadigd, of zelfs volledig verwoest door het oorlogsgeweld.

Na de oorlog dienden gedupeerden een aanvraag tot een schadevergoeding in bij de overheid. Het Rijksarchief te Brugge bewaart voor West-Vlaanderen 1,1 kilometer archief over oorlogsschade aan private goederen, waarvan meer dan 130.000 individuele dossiers. De schadedossiers bevatten naast administratieve documenten ook een indrukwekkende hoeveelheid onuitgegeven foto’s, bouwplannen, plattegronden en andere opmerkelijke stukken.

De tentoonstelling brengt de aangerichte schade uitvoerig in beeld. In mei 1940 werd Zuid-West-Vlaanderen hard getroffen tijdens de Leieslag (24-28 mei), toen het Belgische leger een hevige strijd leverde met Duitse troepen. In dezelfde periode bombardeerde de Duitse luchtmacht onder meer Ieper, Kortrijk, Poperinge, Roeselare en Oostende. Tijdens de daaropvolgende oorlogsjaren nam de Duitse bezetter talloze gebouwen in beslag. Ook de aanleg van de Atlantikwall richtte aan de kust heel wat schade aan. Vanaf  1943 viseerden geallieerde luchtbombardementen strategische doelwitten zoals het vliegveld van Wevelgem, de havens van Oostende en Zeebrugge, en het rangeerstation van Kortrijk. De hierdoor veroorzaakte collateral damage was niet te overzien. Kortrijk en Oostende werden in puin gelegd. Een laatste belangrijke golf van vernielingen vond plaats tijdens de bevrijding van West-Vlaanderen in september 1944.

Te downloaden
www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement