Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Verwondering in het Koninklijk Paleis

Texte petit  Texte normal  Texte grand
Van 22/07/2018 tot 02/09/2018Koninklijk Paleis: Paleizenplein, 1000 BrusselOpeningsuren:

Van dinsdag 22 juli tot dinsdag 2 september 2018, van 10.30u tot 15.45u (laatste toegang).
Gesloten op maandag.
Bij de ingang vinden veiligheidscontroles plaats. Het is af te raden grote tassen mee te nemen (rugzak, reistas, enz.).

Tarieven: Gratis toegangContact : -

Van 22 juli tot 2 september 2018 loopt in het Koninklijk Paleis de tentoonstelling ‘Verwondering’: een organisatie van de FOD Kanselarij van de Eerste Minister, de POD Wetenschapsbeleid (Belspo) en de tien Federale Wetenschappelijke Instellingen (waaronder het Rijksarchief), de NGI en WHI. Maak een verbazingwekkende ontdekkingstocht doorheen het rijke federale erfgoed!

De 13e uitgave van “Wetenschap en Cultuur in het Paleis” staat in het teken van de tentoonstelling Verwondering. Het opzet is om het Belgische en internationale publiek warm te maken voor onderzoeksactiviteiten en het te laten kennismaken met het rijke federale erfgoed dat wordt beheerd door de Federale Wetenschappelijke Instellingen. Wetenschap en cultuur worden in deze expo vanuit “verwondering” benaderd. Maak kennis met een originele selectie van kunstwerken, wetenschappelijke instrumenten en verbluffende natuurverschijnselen, allemaal bestudeerd of gecreëerd door  wetenschappers en kunstenaars die vanuit hun eigen verwondering uitdrukking hebben gegeven aan hun visie op de wereld en aan de wens om hem beter te begrijpen.

Wat hebben het poollicht, een zonnemeter met ongelijke brandpunten, de hemellichamen, een boekband in geciseleerd zilver, een trompet met zeven klankbekers of een beeldhouwwerk in verchroomd staal met elkaar gemeen? Ze wekken onze nieuwsgierigheid, bewondering, verwondering of betovering en doen ons verbaasd toekijken.

Of het nu gaat om de schoonheid van de natuur, de schittering van de sterren of de ontdekking van een wetenschappelijk principe, verwondering hierover is een gemoedstoestand, maar ook een manier om de werkelijkheid waar te nemen. Verwondering maakt het mogelijk de wereld op een creatieve, bevragende manier te bekijken, waardoor we hem beter begrijpen, voortdurend op een originele manier herinterpreteren en betekenis geven. Verwondering vertrekt van de zintuigen en roept een emotionele reactie op die ons in staat stelt het onbekende te ontdekken, verder te kijken dan de ons omringende werkelijkheid en zo nieuwe kennis te verwerven of iets nieuws te durven ondernemen. Verwondering roept het verlangen op om de wereld anders waar te nemen, bij te leren en vooruitgang te boeken door het alledaagse achter te laten, kortom een houding die vergelijkbaar is met de benadering van een wetenschapper of kunstenaar.

Zegel en tegenzegel

Op de tentoonstelling is het zilveren ridderzegel en tegenzegel te zien van keizerin Maria Theresia (18e eeuw) dat wordt bewaard in het Algemeen Rijksarchief.

De verzameling zegelmatrijzen van het Algemeen Rijksarchief bestaat uit circa 2.000 objecten uit de 12e tot de 19e eeuw. De matrijzen worden momenteel gedigitaliseerd in 3D zodat ze ook online kunnen worden bekeken. Het Algemeen Rijksarchief bezit de op één na grootste collectie zegelafgietsels ter wereld. De 37.861 afgietsels en hun beschrijvingen kunnen worden geraadpleegd via de website van het Rijksarchief.  

 

 

Het Koninklijk Paleis, waar Geschiedenis wordt geschreven

Naast de expo ‘Verwondering’ is in het Paleis ook de tentoonstelling Het Koninklijk Paleis, waar Geschiedenis wordt geschreven te bezoeken, waarin heel wat archief is te zien dat wordt bewaard in het Koninklijk Paleis. Je ontdekt er dat het Koninklijk Paleis in Brussel geen starre, maar een levendige plek is, die gediend heeft en nog steeds dient als decor voor een breed scala aan activiteiten. De tentoonstelling is een organisatie van de Koning Boudewijnstichting en de Koninklijke Vereniging Dynastie en Cultureel Erfgoed.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement