Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Van Matrimonium tot Herstory

Erfgoeddagen in Wallonië

Texte petit  Texte normal  Texte grand
Van 11/09/2021 tot 12/09/2021Rijksarchief Eupen: Kaperberg 2-4, 4700 EupenOpeningsuren:

Zaterdag 11 en zondag 12 september 2021, van 10u tot 18u.

Tarieven: Gratis toegangContact : staatsarchiv.eupen@arch.be - 087 55 43 77

Op zaterdag 11 en zondag 12 september 2021 staat de 33e editie van de Erfgoeddagen in Wallonië volledig in het teken staat van de vrouw als deel van ons erfgoed. Het Rijksarchief Eupen neemt deel aan het evenement!

Dit jaar nodigt het programma van de Erfgoeddagen je uit om monumenten en plaatsen te ontdekken of te herontdekken waarop vrouwen een grote invloed hebben gehad. De site van het Rijksarchief in Eupen zal op verschillende manieren licht werpen op het culturele erfgoed met betrekking tot vrouwen.

Van Erfgoed tot Herstory

Als voormalige fabriek en woonplaats van de lakenweversdynastie Rehrmann-Fey werd dit prachtige, onder monumentenzorg staande gebouw eeuwenlang regelmatig door vrouwen bezocht. Maria Catharina Rehrmann, de "Weduwe Fey", bijvoorbeeld, runde in de 18e eeuw 14 jaar lang de zaak in het barokke gebouw.

Op zaterdag 11 en zondag 12 september 2021 kunnen bezoekers een glimp opvangen van deze bewogen geschiedenis en cultureel erfgoed in de tentoonstelling Het Rijksarchief – Van Erfgoed tot Herstory. Bezoekers krijgen in het Rijksarchief Eupen ook een boeiende blik op het leven van zes vrouwen en kunnen er diverse bronnen geschreven door vrouwen of over vrouwen ontdekken.

Het is een feit dat vrouwen duidelijk ondervertegenwoordigd zijn in de archieven. Zo speelden vrouwen in de 19e eeuw een steeds belangrijkere rol in de industrie in Eupen, maar archiefdocumenten over vrouwen zijn zeldzaam en weinig bekend. Als er al zijn, zijn ze meestal van alleenstaande vrouwen of van weduwen.

Illustraties van vrouwen zijn er wél veel, evenals teksten die zich richten tot vrouwen of handelen over vrouwen in de samenleving. Veel boeken en gidsen hebben ook tot doel vrouwen te onderrichten over hun taken als echtgenote en moeder. Alleen reclame lijkt vrouwen direct aan te spreken...

Artiesten

Tijdens het Erfgoedweekend kan je in het Rijksarchief Eupen ook een tentoonstelling bewonderen van twee Belgische kunstenaars, Tanja Mosblech en Andrea Radermacher.

Een mooie mix van kunst en archieven, in het voormalige Rerhmann-Fey gebouw!

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement