Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Soldaat in het leger van Napoleon of niet? Het lot beslist

Texte petit  Texte normal  Texte grand
Van 13/06/2015 tot 27/09/2015Mons Memorial Museum - Boulevard Dolez 51 - 7000 MonsTarieven: Normaal tarief: € 6,00 - Reductietarief: € 4,00 - Kinderen en families: € 2,00 - Artikel 27: € 1,25Contact : archives.mons@arch.be -

Wat zou u verkiezen: in naam van Frankrijk op veroveringstocht trekken door Europa of thuis blijven in Bergen waar het dagelijks leven grote veranderingen ondergaat onder invloed van de Franse Revolutie?

De tentoonstelling Un numéro, un destin au service de Napoléon, rijk geïllustreerd met documenten uit de collecties van het Rijksarchief, laat zien hoe onze voorouders, van de slag bij Jemappes (1792) tot de slag bij Waterloo (1815), op volledig arbitraire basis werden ingelijfd in de Franse legers. Bij het betreden van de tentoonstelling krijgt u een nummer en op basis van een loterij wordt voor u beslist welk parcours u volgt: inlijving in een leger onder Franse vlag of het burgerleven thuis.

U bent rekruut geworden in het Franse leger? De tentoonstelling laat zien hoe de soldaten leefden die de vijanden van Frankrijk bevochten aan het andere eind van Europa. Via pakkende brieven en een aantal dagelijkse gebruiksvoorwerpen die door de soldaten werden achtergelaten, herbeleeft de bezoeker als het ware de lange dagmarchen van de soldaten van de Napoleontische garde en voelt hij hun gebrek aan slaap, voedsel en hygiëne, kenmerkend  voor het “avontuurlijke bestaan” dat hun was beloofd…

U bent burger kunnen blijven ? U zal merken dat uw dagelijks leven dooreen wordt geschud: een andere kalender, afschaffing van elke verwijzing naar het geloof, maar ook het verkrijgen van stemrecht, een nieuwe gigantische economische markt en nieuwe culturele invloeden.

De talrijke administratieve, stedenbouwkundige, culturele en economische sporen die de Fransen hebben nagelaten weerspiegelen hoe het antiklerikalisme, de economische politiek en de propaganda van Frankrijk het dagelijks bestaan van de inwoners van Bergen destijds hebben beïnvloed.

De tentoonstelling Un numéro, un destin. Au service de Napoléon is een organisatie van de Stichting Bergen 2015, de Museumpool van de stad Bergen en het Rijksarchief en loopt van 13 juni tot 27 september 2015.

In het kader van deze tentoonstelling organiseert het Rijksarchief ook de Studiedag: Henegouwen 1814-1815. Van Napoleon I naar Willem I.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement