Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

#StolenMemory houdt halt in Luik

Texte petit  Texte normal  Texte grand
Van 01/09/2022 tot 14/09/2022Parking van het Rijksarchief Luik: Rue du Chéra 79, 4000 Luik (Cointe)Openingsuren:

De tentoonstelling is te zien op de parking van het Rijksarchief Luik, elke dag van 9 tot 18 uur, ook op zaterdag, zondag en feestdagen.

Tarieven: Gratis toegangContact : archives.liege@arch.be - 04 252 03 93

Horloges, juwelen, brieven en foto's: in de concentratiekampen namen de nazi's systematisch de persoonlijke bezittingen van slachtoffers in beslag. Arolsen Archives (Duitsland) bewaart nog ongeveer 2.500 van dergelijke voorwerpen uit de concentratiekampen. De #StolenMemory-campagne, die in 2016 van start ging, heeft tot nu toe zo'n 600 families geholpen om gestolen herinneringen te herstellen door familiedocumenten en -voorwerpen terug te geven. De #StolenMemory-expo is van 1 tot 14 september 2022 te bezoeken op de parking van het Rijksarchief Luik.

De persoonlijke bezittingen behoren toe aan slachtoffers van vervolging uit meer dan 30 landen. De stukken uit Arolsen Archives zijn hoofdzakelijk afkomstig uit het kamp van Neuengamme en, in mindere mate, uit Dachau. Voor de families zijn deze voorwerpen van onschatbare waarde. Zij maken herinnering en herdenking tastbaar, aangezien zij vaak de laatste sporen zijn van de slachtoffers van het nazisme.

In 2022 trekt de reizende tentoonstelling #StolenMemory door Duitsland, Polen en België. De drietalige tentoonstelling vertelt de lotgevallen van tien concentratiekampbewoners waarvan de laatste bezittingen nog steeds worden bewaard in Arolsen Archives.

Bijna 80 jaar na de Tweede Wereldoorlog zijn de meeste getuigen van die tijd overleden. Het is van essentieel belang manieren te vinden om hun getuigenis te bewaren en het publiek bewust te blijven maken, vooral bij de jongere generatie.

Het doel van de #StolenMemory-campagne is om zoveel mogelijk van deze gestolen herinneringen te herstellen. Als Europees land dat getroffen werd door de Tweede Wereldoorlog en de ongekende schaal van gruwelen en vervolgingen, heeft België ook een historische plicht om de slachtoffers van de Holocaust te herdenken en te eren.

De zegelring van Eugen van Lesberghe

Eén van de onopgeloste zaken tot op heden is die van Eugen van Lesberghe. De nazi's dwongen deze meester-slager uit Brussel te werken in het Wetzel & Co. slachthuis in Elmshorn, bij Hamburg. Op 21 november 1942 werd hij door de arrondissementsrechtbank van Elmshorn veroordeeld tot 4 maanden gevangenisstraf wegens de vermeende diefstal van 2,5 kg rundvlees. De rechters wilden een voorbeeld stellen en de relatief hoge straf was bedoeld als afschrikmiddel. Na zijn gevangenschap in Neumünster werd Eugen, toen 37 jaar oud, naar België gedeporteerd. Zijn lot blijft onbekend. Zijn zegelring wordt bewaard in Arolsen Archives.

De horloges en ring van Matthijs Soors

In november 2021 gaf het Algemeen Rijksarchief twee horloges en een ring terug aan de familie van Matthijs Soors. Nadat het Rode Kruis er niet in geslaagd was de eigenaar te vinden, had het de voorwerpen in zijn archieven opgeborgen. Bij het doornemen van de inventaris van deze archieven, bewaard in het Algemeen Rijksarchief, kwam tot hun grote verbazing de naam van hun grootvader tevoorschijn. Iedereen in de familie dacht dat deze voorwerpen al lang verloren waren en de ontroering was des te groter.

Lees meer

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement