Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

PLAYMOBIL® archiviste

Texte petit  Texte normal  Texte grand
Van 01/12/2012 tot 20/02/2013Rijksarchief te Saint-Hubert
Place de l’Abbaye 12 (1e verdieping) - 6870 Saint-Hubert
Openingsuren: Van dinsdag tot vrijdag, van 8.30u tot 16.30 u.Tarieven: Gratis toegangContact : archives-saint-hubert@arch.be - +32 (0)61 61 14 55

De tentoonstelling "PLAYMOBIL® archiviste" in het Rijksarchief te Saint-Hubert wordt verlengd tot 20 februari 2013. Voor klein én groot een leuk idee voor een uitstapje tijdens de Krokusvakantie! De tentoonstelling is geopend van dinsdag tot vrijdag van 8.30 u tot 16.30 u.

De expo toont PLAYMOBIL®-figuurtjes in historische settings die werden nagebouwd op basis van archiefdocumenten uit de 15e tot de 19e eeuw.

Er wordt vaak beweerd dat de realiteit de fictie overstijgt. Jazeker, archiefstukken leggen getuigenis af van honderdduizenden belangrijke historische gebeurtenissen, allerlei nieuwtjes en eenvoudige anekdotes. Maar moet de verbeelding daarbij helemaal buiten spel worden gezet? Niet noodzakelijk, want archiefdocumenten vermelden niet altijd alle details.

Om de sfeer op een proces, een middeleeuwse markt of een openbare veiling weer te geven -bijvoorbeeld wanneer het gaat over de verkoop van 15.000 flessen wijn - moet de archivaris gebruik maken van zijn kennis van de geschiedenis om zoveel mogelijk randelementen te evoceren en de feiten zo aanschouwelijk mogelijk voor te stellen.

Al sinds 1974 produceert de Beierse speelgoedfabrikant Geobra-Brandstätter de PLAYMOBIL®- figuurtjes waarmee klein en groot hun verbeeldingskracht de vrije loop kunnen laten. In 40 jaar werden zowat drie miljard figuurtjes en allerlei accessoires op de markt gebracht. Ze kunnen duizenden verhalen uitbeelden in de meest uiteenlopende decors in de prehistorie, het heden, de toekomst, in stads-of plattelandsomgeving, in bossen of op zee, en dat alles op de vijf werelddelen. De poppetjes en hun toebehoren kunnen oneindig worden gecombineerd, gemonteerd en gedemonteerd zodat een schier onuitputtelijk repertorium aan mogelijke werelden kan worden opgebouwd.

Met enkele tientallen figuurtjes, enige dozen toebehoren, ideeën die werden geput uit oude documenten en de inzet van een aantal enthousiastelingen werden geschiedenissen uit archiefdocumenten opnieuw tot leven gewekt op schaal 1/24.

De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met de vzw "Playmo-Frënn, Letzebuerg". Gratis inkom!

Gaat u in de speelgoedwinkel niet op zoek naar deze bijzondere PLAYMOBIL®-wereld: hij kan enkel worden bezocht te Saint-Hubert!

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement