Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

'Ieder huis heeft zijn geschiedenis' houdt halt in Bergen

Texte petit  Texte normal  Texte grand
Van 26/04/2018 tot 17/06/2018Bélian-zaal - rue d'Havré 88 - 7000 BergenOpeningsuren:

Open van donderdag tot zondag, van 12.00u tot 18.00u.
Gesloten op zaterdag 26 juni, zondag 27 mei en donderdag 7 juni 2018.  

Tarieven: Gratis toegangContact : archives.mons@arch.be - 065 400 460

Na Luik en Namen was de tentoonstelling ‘Chaque maison a son histoire‘ van 26 april tot 17 juni 2018 te bezichtigen in de Bélian-zaal inBergen. De bezoeker kon er kennis maken met de bronnen waarmee de geschiedenis van privévastgoed kan worden gereconstrueerd. De expo legde uiteraard een focus op de regio Bergen.

De geschiedenis van een huis reconstrueren is een boeiende aangelegenheid. Ieder huis, van het meest eenvoudige tot het meest riante, heeft immers een rijk verleden. Het weerspiegelt niet alleen een materiële en socio-economische geschiedenis, maar als erfgoed en leefruimte getuigt het ook van het levensverhaal van zijn bewoners.  Een huis biedt inzicht in vermogen, levensstijl en mentaliteit, evenals in de modes van een bepaalde tijd of de lotgevallen van de samenleving waarvan het op een bepaald ogenblik deel uitmaakte. 

Via een selectie van geschreven en figuratieve documenten uit de 15e tot de 20e eeuw kreeg de bezoeker van de tentoonstelling Chaque maison a son histoire een overzicht van privévastgoed in al zijn facetten: van het ontwerp, over milieuaspecten, tot de eigendom en de bestemming van het goed en de lotgevallen van zijn bewoners, met focus op de regio Bergen.   

De expo bracht de bezoeker in contact met talrijke archiefstukken die worden bewaard in het Rijksarchief te Bergen, zoals bijvoorbeeld een afbeelding in vogelperspectief van het stadhuis van Bergen in de 16e eeuw, het originele document waarmee de markies de Gages in 1767 een aanvraag indiende om in de rue d’Enghien een privégebouw op te trekken, een reeks documenten over de vroegere refuge van de abdij van Aulne in de rue d’Havré, en stukken over de heropbouw van de stad Saint-Ghislain na de bombardementen van 1944.

In het middelpunt van de tentoonstelling werd de bouwkundige geschiedenis van drie woningen uit Bergen gereconstrueerd aan de hand van uniek archiefmateriaal  (schetsen, maquettes, foto’s, gereedschap, enz. ). Dankzij het privéarchief van drie toonaangevende architecten van Bergen uit de 20e eeuw (André Godart, René Panis en Jean-Pierre Parys) kon duiding worden gegeven over hun bouwkundige opvattingen.

De tentoonstelling Chaque maison a son histoire is gebaseerd op het gelijknamige boek van Laurence Druez, werkleidster bij het Rijksarchief te Luik, en is een organisatie van het Rijksarchief te Bergen, in samenwerking met het Waals Erfgoedagentschap, de faculteit Architectuur en Stedenbouw van de universiteit van Bergen en de stad Bergen.

De Bélian-zaal is een oude kapel in gele baksteen in het centrum van Bergen, vlak naast de refuge van de abdij van Bélian. Ze werd in de 19e eeuw opgetrokken in neogotische stijl en dient vandaag vooral als ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen.  

Leestip

Te downloaden
www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement