Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Ieder huis heeft zijn geschiedenis - editie Aarlen

Texte petit  Texte normal  Texte grand
Van 04/10/2019 tot 05/01/2020Rijksarchief te Aarlen (Parc des Expositions 9, 6700 Aarlen) en Musée Gaspar (Rue des Martyrs 16, 6700 Aarlen)Openingsuren:

Download de brochure met alle praktische info (in het Frans)

Tarieven: Rijksarchief te Aarlen: gratis toegang; Museum Gaspar te Aarlen: betalende toegangContact : archives.arlon@arch.be - +32 (0)63 22 06 13

Op basis van het boek van Laurence Druez, Chaque maison a son histoire (Namen, 2016), wil deze tentoonstelling de bezoeker laten kennismaken met de verschillende bronnen waarmee diverse aspecten van de geschiedenis van een privévastgoed kunnen worden achterhaald: het ontwerp, de omgeving, de bestemming en de achtereenvolgende bewoners ervan. Het Rijksarchief te Aarlen, de stad Aarlen en het Musée Gaspar nodigen je uit om op ontdekkingstocht te gaan in rijke en zeer verscheiden archiefstukken: ze zijn zowel tekstueel als figuratief, bekend en minder bekend en sommige vallen zelfs op door hun esthetische kwaliteiten.   

De tentoongestelde stukken dateren zowel uit het ancien régime als uit de hedendaagse tijd. Sommige huizen hebben een eeuwenlange geschiedenis, doorspekt met restauraties, afbraak en wederopbouw, afhankelijk van de eigenaars en/of de invloed van historische gebeurtenissen. Vaak worden bij ingrijpende veranderingen archieven geproduceerd waarin de aard van de wijzigingen aan het gebouw worden verduidelijkt, bijvoorbeeld om fiscale redenen. Om vastgoedbelasting te kunnen heffen ging de overheid over tot het tellen van het aantal haarden, ramen, bewoners, aren, enz.

Het Musée Gaspar stelt een selectie van archiefdocumenten tentoon over huizen op het grondgebied van de stad Aarlen. Het Rijksarchief heeft een bloemlezing gemaakt uit het archief in verband met andere plaatsen in de provincie Luxemburg.  

Download de brochure met alle praktische info (in het Frans)

Te downloaden
www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement