Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

'Cartographiae' en 'Elisabeth. Passie voor de kunst': twee expo's in het Koninklijk Paleis

Texte petit  Texte normal  Texte grand
Van 22/07/2016 tot 04/09/2016Koninklijk Paleis (Paleizenplein, 1000 Brussel)Openingsuren:

Open van dinsdag t/m zondag, van 10.30u tot 16.30u (laatste toegang om 15.45u).

Tarieven: Gratis toegangContact : communicat@arch.be -

Zoals ieder jaar houdt het Koninklijk Paleis zomeropendeurdagen. Dit jaar opent het Paleis zijn deuren van 22 juli tot 4 september 2016.  Het publiek kan er dit jaar een bezoek brengen aan de tentoonstelling Cartographiae, waarin kaarten en cartografie door de eeuwen heen centraal staan.

Om de fascinerende en vaak nog weinig bekende wereld van de cartografie in de kijker te zetten, hebben de tien federale wetenschappelijke instellingen (waaronder het Rijksarchief) een aantal representatieve stukken uit hun collecties geselecteerd. Op de tentoonstelling vindt u o.a. kostbare en thematische kaarten, cartografische instrumenten, kunstwerken die hun inspiratie vonden in een  cartografische context, enz.

De expo toont ook drie originele kaarten uit de collecties van het Rijksarchief:

  • een kaart met het ontwerp van een steenweg tussen Leuven en Lier, van de hand van landmeter Jacobus Thomas Roelants ;
  • een kaart van het nieuwe Park van Brussel, ca. 1780 ;
  • en een plan van de Groentemarkt van Gent, 1785.

De tentoonstelling biedt de bezoeker ook de gelegenheid om kennis te maken met de portaalsite  Cartesius, die toegang verschaft tot de grootste en rijkste cartografische collectie van België en Midden-Afrika.

Als vensters op de wereld helpen kaarten ons al eeuwen om ons in de omgeving te oriënteren, zowel te land, ter zee als in de lucht en de ruimte.

Kaarten zijn niet alleen voor sommige disciplines een onmisbaar wetenschappelijk precisie-instrument, maar ze zijn vaak ook een waardevol cultureel en maatschappelijk document dat weergeeft hoe de samenleving op een bepaald ogenblik tegen de wereld aankeek. Kaarten die heel lang alleen voor politieke en commerciële doeleinden werden gebruikt om een bepaald grondgebied beter te controleren, zijn mettertijd veelzijdiger geworden en vinden nu in heel wat domeinen een heel gevarieerde toepassing.

De moderne cartografie die zich heeft kunnen ontwikkelen dankzij de verwerking van satellietbeelden, biedt de mogelijkheid om uiterst nauwkeurige en gespecialiseerde kaarten te maken die worden gebruikt om de dynamiek van tal van verschijnselen in uiteenlopende domeinen te bestuderen zoals meteorologie en atmosferische wetenschappen, geologie, observatie van het leefmilieu, geschiedenis van samenlevingen, studie van kunstwerken enz.

De tentoonstelling Cartographiae is een initiatief van het Federaal Wetenschapsbeleid en een samenwerking van het Nationaal Geografisch Instituut en de tien federale wetenschappelijke instellingen (het Algemeen Rijksarchief (ARA), de Koninklijke Bibliotheek van België (KB), het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-aeronomie (BIRA), het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI), het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA), de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG), de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB), de Koninklijke Sterrenwacht van België(KSB) en het Planetarium).

Elisabeth.Passie voor de kunst

De Koninklijke Vereniging Dynastie en Cultureel Erfgoed organiseert daarnaast een originele tentoonstelling met als titel Elisabeth. Passie voor de kunst, met de steun van de Koning Boudewijnstichting. In deze expo zijn heel wat stukken uit het Archief van het Koninklijk Paleis te zien, zoals handgeschreven partituren van Johann-Sebastian Bach en Camille Saint-Saëns.

Praktische info

Bij de ingang worden veiligheidscontroles gedaan. Gelieve bij voorkeur geen draagtassen of rugzakken en dergelijke mee te brengen.

Meer info op...

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement