Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Zegels in de Zuidelijke Nederlanden, 10de-16de eeuw

Sociale druk versus zelfbevestiging

Texte petit  Texte normal  Texte grand
Van 27/11/2014 tot 28/11/2014Tarieven: Gratis toegangContact : -

Het Algemeen Rijksarchief (ARA, Brussel) viert in 2014 de 150e verjaardag van zijn verzameling zegelafgietsels. De campagne om in heel België afgietsels van zegels te maken werd in 1864 opgestart door rijksarchivaris Alexandre Pinchart en liep tot in de jaren 1980. Vandaag kan het ARA prat gaan op een indrukwekkende verzameling van 38.000 zegelafgietsels.

In 2006 besloot het Algemeen Rijksarchief zijn verzameling zegelafgietsels te digitaliseren. Na marktonderzoek bleek een interne uitvoering van het digitaliseringsproject de beste optie. De eerste 7.000 exemplaren kwamen online in april 2011. Sindsdien werd dat aantal in verschillende stappen gevoelig uitgebreid. Vandaag kan u via de zoekrobot van het Rijksarchief meer  dan 30.000 zegelafgietsels consulteren. Ook de laatste schijf zegelafgietsels wordt nog dit jaar online geplaatst, waarmee het project ‘Digitalisering zegelafgietsels’ voltooid zal zijn.  Zegelafgietsels worden niet alleen gedigitaliseerd om het consulteren van de zegelafgietsels kwaliteitsvoller en comfortabeler te maken, maar ook om de stukken zelf te beschermen tegen veelvuldige raadpleging in de leeszaal.

Om dit ‘zegeljaar’ luister bij te zetten, organiseert het Algemeen Rijksarchief op 27 en 28 november 2014 in samenwerking met het onderzoekscentrum Pratiques médiévales de l’écrit van de universiteit Namen het colloquium Zegels in de Zuidelijke Nederlanden, 10e-16e eeuw. Sociale druk versus zelfbevestiging.

Het werd tijd voor een hernieuwde kennismaking met het Belgische zegelpatrimonium in de ruime zin van het woord. Concreet gaat het om de Zuidelijke Nederlanden, centraal gelegen in de culturele sfeer van het Noorden, van waaruit het gebruik van zegels zich tijdens de hoge middeleeuwen heeft verspreid. Het colloquium over dit zegelerfgoed laat zowel thematische studies als methodologische beschouwingen aan bod komen. Op 27 november vinden de sessies plaats in het Algemeen Rijksarchief (Brussel); de volgende dag is de universiteit van Namen plaats van afspraak.

                ≥ Programma en praktische inlichtingen

 

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement