Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Saving the web: the promise of a Belgian web archive

Texte petit  Texte normal  Texte grand
18/10/2019Lippensauditorium in de KBR (Koninklijke Bibliotheek): Keizerslaan 2, 1000 Brussel

Van 8.30u tot 16.30u.

Tarieven: Gratis toegangContact : webarchive@arch.be -

Op vrijdag 18 oktober 2019 nemen het Rijksarchief en de KBR je mee op sleeptouw in de complexe wereld van de webarchivering tijdens het colloquium ‘Saving the web: the promise of a Belgian web archive’.

Waarom dient het Belgische web eigenlijk te worden gearchiveerd? Welke inhoud van het Belgische web werd/wordt er vastgelegd? Wat is het Belgische web juist? Welke tools worden gebruikt voor webarchivering? Hoe wordt de inhoud bewaard? Hoe krijgt iemand toegang tot een webarchief? Wat zijn de gebruikersnoden voor webarchieven? Wat gebeurt er in het buitenland rond webarchivering? Met welke juridische aspecten dienen het Rijksarchief en de KBR rekening te houden?

Sinds 2017 werken het Rijksarchief, de KBR, de universiteiten van Gent (Research Group for Media, Innovation and Communication TechnologiesGhent Centre for Digital Humanities) en Namen (Research Centre in Information, Law and Society) en de hogeschool Bruxelles-Brabant (Unité de Recherche et de Formation en Sciences de l’Information et de la Documentation) aan een strategie voor webarchivering op federaal niveau in het kader van het onderzoeksproject PROMISE. De onderzoekers verbonden aan het project, gefinancierd door de POD Wetenschapsbeleid (Belspo), stellen je met veel plezier hun onderzoeksresultaten voor op dit colloquium rond webarchivering.

Ze werken intussen ook verder aan het opzetten en testen van een toegangsplatform, aan de kwaliteitscontrole van de gearchiveerde informatie en aan een grondige juridische analyse van de raadplegingsmodaliteiten van een webarchief. Na de zomer wordt de strategie voorgelegd aan het directiecomité van het Rijksarchief en de KBR en zullen concrete procedures worden uitgewerkt.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement