Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Maria Theresia en de Oostenrijkse Nederlanden: een afstandelijke heerschappij

Texte petit  Texte normal  Texte grand
Van 20/12/2017 tot 21/12/2017Paleis der Academiën: Hertogstraat 1, 1000 BrusselTarieven: Gratis toegangContact : -

Maria Theresia regeerde over de Oostenrijkse Nederlanden van 1740 tot 1780, maar steeds vanuit Wenen,
centrum van de Habsburgse monarchie, en zonder ooit onze contreien te bezoeken. Tijdens een tweedaags

colloquium op 20 en 21 december 2017 bekijken wetenschappers hoe die heerschappij op afstand verliep.

Maria Theresia Walburga Amalia Christina van Oostenrijk werd op 13 mei 1717 geboren als oudste dochter van Keizer Karel VI. De jonge aartshertogin was slecht voorbereid op haar ongelooflijke opdracht om gedurende bijna veertig jaar te regeren over een immens groot rijk. Ze bestuurde onze contreien – destijds de Oostenrijkse Nederlanden – vanuit Wenen en werd in die taak bijgestaan door haar schoonbroer prins Karel van Lotharingen, landvoogd van de Nederlanden.  

Op 20 en 21 december 2017 vindt een internationale wetenschappelijke studiedag plaats rond de vraag hoe die heerschappij op afstand in haar werk ging. Hoe bleef de keizerin bijvoorbeeld op de hoogte van de aangelegenheden i.v.m. de “Belgische provincies”, die zo veraf gelegen waren van het centrum van de monarchie? Hoe werden hervormingen tijdens haar bewind doorgevoerd? Welke voorstelling had men in de Nederlanden van Maria Theresia?

In nauwe samenwerking met het Rijksarchief, de Koninklijke Academie van België en de Koninklijke Bibliotheek worden voor dit onderzoek de bronnen en getuigenissen gebruikt die deze complexe monarchie uit het ancien régime heeft nagelaten in archief en de publieke ruimte.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement