Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Bedrijfsarchieven: een stand van zaken

Texte petit  Texte normal  Texte grand
02/03/2020Rijksarchief te Luik: Rue du Chéra 79, 4000 Luik

Vanaf 9.30u.

Tarieven: Gratis toegangContact : bernard.wilkin@arch.be - +32 4 229 74 94

De laatste dertig jaar zijn onderzoekers zich geleidelijk aan rekenschap gaan geven van het belang van bedrijfsarchieven, een evolutie die zich ook in de regio Luik heeft voorgedaan. Ondanks het gebrek aan een gezamenlijke strategie zijn diverse initiatieven van verschillende instellingen erin geslaagd om bedreigde archiefbestanden te bewaren. Vandaag lijkt zich een mentaliteitswijziging af te tekenen. Ondernemingen hebben meer dan ooit belangstelling voor hun eigen verleden, zowel om de interne bedrijfsvoering te optimaliseren als om hun imago op te poetsen. Kwaliteitsvolle werkstukken in socio-economische geschiedenis hebben bovendien geleid tot een beter begrip van de interactie tussen de “Vurige Stede” en haar ondernemingen. Er is echter nog heel wat werk aan de winkel om het voortbestaan van de archieven van Luikse bedrijven te waarborgen.

De negatieve economische conjunctuur bedreigt sectoren die de regio destijds rijk hebben gemaakt. Sommige archiefbestanden konden inderhaast gered worden, maar andere raakten verspreid of gingen jammerlijk verloren. Naast deze verliezen zijn er nog andere problemen. Het gebrek aan communicatie tussen de bedrijven en de traditionele actoren van het archiefbeheer, evenals grijze zones in de wetgeving zijn niet bevorderlijk voor een beleid van archiefoverdracht. Op korte termijn zullen de digitale omslag en het beheer van elektronische documenten het vrijwaren van bedrijfsarchief nog verder bemoeilijken.

Om deze problemen te duiden, brengen het Rijksarchief te Luik en de universiteit van Luik een aantal sprekers samen voor een studiedag.

Programma

 • 9.30-10.00
  Onthaal met koffie
 • 10.00-10.15
  Welkomstwoord door Sébastien DUBOIS (ARA)
 • Keynote :
  10.15-11.15: « Archives d’entreprises : regards croisés sur un type de source en péril » door Anne LEBEL (Archives du Monde du Travail)
 • Vrijwaring:
  11.20-12.00: « Formation en archivistique et archives d’entreprises : état des lieux » door Aurore FRANCOIS (UCL)
  12.05-12.45: « La gestion et préservation de l’information (GPI) au cœur de la transformation digitale des entreprises » door Florian DELABIE (Sopra Steria)
 • 12.45-13.30
  Lunchtijd
 • 13.35-14.05
  « Le sauvetage des archives des usines Gustave Boël » door Lionel VANVELTHEM (IHOES) en Thierry DELPLANCQ (Archivistes francophones de Belgique)
 • Beheer en valorisatie van bedrijfsarchief:
  14.10-14.50: « Arborescences, fil d’Ariane et galaxie… ou 10 façons de présenter les travaux de l’Association pour la valorisation des archives d’entreprises (AVAE) » door Daniel VAN OVERSTRAETEN en Jean-Louis MOREAU (AVAE)
  14.55-15.35: « Le tri et la gestion des archives des forges de Clabecq » door Madeleine JACQUEMIN (ARA)
  15.40-16.20: « Les archives de la Fabrique Nationale » door Anne-Marie ANDRÉ (Ars Mechanica)
 • 16.25
  Besluit door Eric GEERKENS (ULiège)


Praktische info

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement