Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Portretfotografie in de 19e eeuw

Texte petit  Texte normal  Texte grand
13/03/2018Rijksarchief te Namen: Boulevard Cauchy 41, 5000 Namen

Dinsdag 13 maart 2018 om 18.30u

Tarieven: Gratis toegangContact : archives.namur@arch.be - 081 65 41 98

Op dinsdag 13 maart 2018 om 18.30u geeft Marie-Christine Claes (KIK-APN) in het Rijksarchief te Namen een lezing over de portretfotografie in de 19e eeuw.

De collecties van de vzw Archives Photographiques Namuroises (APN) die worden bewaard in het Rijksarchief te Namen bevatten tienduizenden foto’s, waarmee honderd jaar geschiedenis van de portretfotografie kan worden geïllustreerd: van de daguerreotypie – waarbij men ettelijke minuten stokstijf moest stilstaan – tot de instant kiekjes uit de jaren 1940.

Aan de hand van concrete voorbeelden zal Marie-Christine Claes de geschiedenis schetsen van de Naamse portretfotografie en de actoren die daarin een belangrijke rol hebben gespeeld: rondtrekkende fotografen, plaatselijke pioniers, de amateurs van het fotogenootschap Samber & Maas, de Belgische Fotoassociatie, en niet te vergeten de beroepsfotografen en hun studio’s met talrijke toebehoren.

In honderd jaar tijd heeft de portretfotografie belangrijke technische, sociologische, commerciële en esthetische evoluties gekend. Ze weerspiegelt dan ook de geschiedenis van de Naamse samenleving zelf.  

Iedereen welkom. Gratis toegang.

Leestips

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement