Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Oorlogsschade in Zuid-West-Vlaanderen tijdens Wereldoorlog I, een verhaal van stenen en mensen

“Altijd iemands huis, altijd iemands kind”

Texte petit  Texte normal  Texte grand
08/11/2018Rijksarchief te Kortrijk: G. Gezellestraat 1, 8500 Kortrijk

De lezing start om 19.30u.

Tarieven: Gratis toegangContact : rijksarchief.kortrijk@arch.be - 056 21 32 68

Stijn Streuvels moest zijn konijnen afstaan aan Duitse soldaten tijdens een plundering van het Lijsternest in Ingooigem, Gerard Deltour uit Lauwe werd ziek tijdens een verblijf in de gevangenis, en de dochter van Eduard Masselis uit Kortrijk overleed ten gevolge van een gasaanval. Het zijn maar enkele voorbeelden van het soms tragische leed dat de Eerste Wereldoorlog in Zuid-West-Vlaanderen veroorzaakte.

Na de oorlog werden er bij de lokale Rechtbank voor Oorlogsschade meer dan 77.000 aanvragen ingediend tot schadevergoeding, zowel voor fysieke als materiële schade. De vonnissen van deze rechtbank, bewaard in het Rijksarchief, werden recent geïnventariseerd. Het zijn uitzonderlijke bronnen voor lokale en familiegeschiedenis.

Archivaris Emma D’haene maakt een balans op van de schade en legt tijdens deze lezing uit hoe je zelf op zoek kan gaan naar de lotgevallen van jouw gemeente of voorouder. 

De lezing start om 19.30u. Iedereen welkom!


Meer over de Eerste Wereldoorlog

Het Rijksarchief bewaart in zijn verschillende vestigingen tal van archiefbestanden over de Eerste Wereldoorlog. In dit online dossier vind je ze op een rijtje, net als onze publicaties, projecten en evenementen over de Eerste Wereldoorlog.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement