Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Oorlogsenthousiasme: over de aantrekkingskracht van het obscure op intellectueel Europa

Texte petit  Texte normal  Texte grand
11/05/2016CegeSoma: Luchtvaartsquare 29, 1070 BrusselTarieven: Gratis toegangContact : ambar.geerts@cegesoma.be - 02/556.92.11

De euforie van de eerste maanden: enkele spraakmakende gevallen

Tussen 25 juli en 5 augustus 1914 waren de straten en pleinen van de Europese hoofdsteden gevuld met honderdduizenden opgewonden mensen. Wat velen al jaren hadden zien aankomen werd nu werkelijkheid: er zou een grote oorlog komen. En dat vervulde een belangrijk deel van de bevolking met grote verwachtingen, opluchting, zelfs enthousiasme. Het ging om – op een paar uitzonderingen na – de gehele Europese culturele elite van dat moment: kunstenaars, wetenschappers, schrijvers en journalisten. Zij hadden al jaren verlangd naar een radicale omslag in hun leven, desnoods met geweld. Aan de hand van de levens van een aantal van de meest vooruitstrevende mensen uit die periode, onder wie Sigmund Freud, Hermann Hesse, H.G. Wells en Vladimir Majakovski, die allen meegesleept werden door de oorlogsroes, probeert hij het antwoord te vinden op het mysterie: hoe konden duizenden intelligente, sociaal geëngageerde en vrijgevochten mannen en vrouwen veranderen in militante, oorlogsverheerlijkende radicalen? Wat was er in hun levens en in de wereld om hen heen gebeurd? En hoe ging het verder met hen tijdens de oorlog, toen ze eenmaal het ware gezicht van het industriële massageweld onder ogen moesten zien?

De donkere zijde van de Europese geschiedenis

Met het oorlogsenthousiasme in het Europa van 1914 als vertrekpunt ontbloot Ewoud Kieft enkele fundamentele culturele schema's die ons toelaten geboorte en aantrekkingskracht van fascisme en nationaal-socialisme beter te begrijpen.

Praktisch

 • Wanneer?    
  Woensdag 11 mei 2016, 14.30 uur

 • Waar?          
  Conferentiezaal van het CegeSoma, Luchtvaartsquare 29, 1070 Brussel

 • Voertaal?   
  Nederlands

 • Inkom?         
  Gratis

 • Inschrijven?  
  Vooraf inschrijven bij ambar.geerts@cegesoma.be of telefonisch via 02/556.92.11.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement