Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Het dagelijks leven van de Luikse soldaten ten tijde van Napoleon

Texte petit  Texte normal  Texte grand
03/06/2017Rijksarchief te Luik: Rue du chéra 79, 4000 LuikTarieven: Gratis toegangContact : archives.liege@arch.be - 04 252 03 93

De legers van het Napoleontisch Keizerrijk roepen in eerste instantie beelden op van heldendom, schitterende uniformen, zegeparades, enz., maar de werkelijkheid was vaak anders. Brieven van Luikse soldaten die dienden onder Napoleon laten het publiek kennis maken met een heel ander en vaak onbekend bestaan. De aspecten die daarin aan bod komen zijn onder meer de dienstplicht, de opleiding, desertie, hofmakerij, lange marsen, gebrek aan eten, soldij die niet betaald werd, plundering en doodslag, lijden en dood in slecht onderhouden ziekenhuizen, enz. Het Rijksarchief bewaart in verschillende van zijn vestigingen talloze brieven van dienstplichtigen uit de napoleontische tijd.

Enkele maanden geleden hebben Bernard Wilkin (attaché bij het Algemeen Rijksarchief) en René Wilkin geduldig de analyse aangevat van meer dan 1.500 brieven van soldaten uit het Ourthe-departement die worden bewaard in het Rijksarchief te Luik. Het resultaat van hun onderzoek staat te boek in Fighting for Napoléon. French soldier’s letters 1799-1815.  

Op zaterdag 3 juni om 15.00u geeft Bernard Wilkin in het Rijksarchief te Luik een lezing over het dagelijks leven van de Luikse soldaten in dienst van Napoleon.  

De lezing wordt georganiseerd in het kader van de opendeurdagen in het Rijksarchief te Luik.

Iedereen welkom. Toegang is gratis.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement