Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

De lotgevallen van de karmelietessen tijdens de 20ste eeuw

Het archief van het karmelietessenklooster van Zinnik, bewaard in het Rijksarchief te Bergen

Texte petit  Texte normal  Texte grand
21/01/2017Raadzaal van het stadhuis van Zinnik - Place Verte 32 - 7060 ZinnikTarieven: Gratis toegangContact : pierre-jean.niebes@arch.be -

Op zaterdag 21 januari 2017 (15u) geeft Pierre-Jean Niebes, archivaris bij het Rijksarchief te Bergen, een lezing over de weinig bekende geschiedenis van het karmelietessenklooster van Zinnik. Hij zal zich baseren op het archief dat hierover in juni 2013 bij het Rijksarchief te Bergen in bewaring werd gegeven. De lezing is een organisatie van de Koninklijke Kring voor Geschiedenis en Archeologie van het kanton Zinnik.

Op zaterdag 21 januari 2017 geeft Pierre-Jean Niebes, archivaris bij het Rijksarchief te Bergen, een lezing over de weinig bekende geschiedenis van het karmelietessenklooster van Zinnik. Hij zal zich baseren op het archief dat hierover in juni 2013 bij het Rijksarchief te Bergen in bewaring werd gegeven.

Het karmelietessenklooster van Zinnik werd in 1901 gesticht door karmelietessen uit Riom (Puy de Dôme, Frankrijk). In 2001 sloot het klooster de deuren en de karmelietessen van Zinnik vonden onderdak in Bergen.

Het bewaarde archief gaat terug tot 1618, de stichtingsdatum van het karmelietessenklooster van Riom, en bevat onder meer een verslag van het bezoek dat Adelaide van Frankrijk, zelf karmelietes en dochter van Lodewijk XV, in 1785 aflegde aan het klooster.

Het archief over het karmelietessenklooster van Zinnik beslaat de periode 1901-2002 en bevat de jaarboeken, stukken over het leven van de kloostergemeenschap (kapittelakten over de novicen) en de zusters (registers met aflegging van de geloften, biografische aantekeningen over overleden zusters, testamenten), het vastgoed van de gemeenschap, de boekhouding en tenslotte ook een aantal fotoalbums.

De lezing start om 15u en is een organisatie van de Koninklijke Kring voor Geschiedenis en Archeologie van het kanton Zinnik.

Leestips

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement