Tussen de 13de en 18de eeuw werden in het graafschap Vlaanderen politiereglementen opgemaakt voor talloze dorps- en stadsheerlijkheden. Deze voorschriften zorgden voor de goede orde in de lokale gemeenschap of, in vroegmoderne termen, voor ‘goede politie’.
Deze nieuwe publicatie bevat zowel een gids als een repertorium. De gids vormt een handige leidraad voor al wie de lokale regels en de geschiedenis van het platteland wil onderzoeken. Het gaat om voorschriften over gewasbescherming, brandveiligheid, voedselkwaliteit, het onderhoud van straten en waterwegen, correcte maten en gewichten en de openingsuren van herbergen. Daarnaast vind je er soms ook regels over welke (bal)spelen verboden zijn in de parochiekerk of op het kerkhof, hoe men de verspreiding van ziektes probeerde te voorkomen, en welke wilde dieren verdelgd mochten worden. Samen bieden deze reglementen een unieke inkijk in het dagdagelijkse functioneren van dorpen en kleine stadjes in het graafschap Vlaanderen en de uitdagingen waar toenmalige bewoners mee te kampen hadden.
Bovendien kadert de gids deze politiereglementen binnen het brede geheel van regels en normen waaraan dorpelingen zich moesten houden: van gewoonterecht over reglementen voor de bestuurders van het dorp en kerkelijke rechtsregels tot ordonnanties van hogerhand. Je krijgt informatie over de aard van deze verschillende regels en normen, hun onderlinge samenhang, en waar ze te vinden. Ten slotte biedt de gids ook enkele handvatten over hoe die waaier aan normen en regels werd afgekondigd en gehandhaafd. Zo staat de auteur stil bij baljuwsrekeningen met boetes voor overtredingen, procesdossiers en schouwingslijsten van straten die tonen hoe regels in praktijk werden gebracht, of net niet, want regels opstellen betekent allerminst dat ze ook getrouw werden nageleefd.
Het repertorium, het tweede deel van dit boek, lijst ruim honderd politiereglementen voor tientallen heerlijkheden in het graafschap Vlaanderen op, met weergave van de preambule of beginparagraaf en met systematische informatie over de jurisdictie, datering, verschillende handschriftelijke versies en edities. Zo vormen zowel de gids als het repertorium een onmisbaar instrument om de geschiedenis van middeleeuwse en vroegmoderne dorpen en stadjes in Vlaanderen te bestuderen.
De publicatie
De gids is te koop in het Algemeen Rijksarchief of kan worden besteld via publicat@arch.be.
- VAN GELDER Klaas, ‘Politie’ in de heerlijkheid : Gids en repertorium van heerlijke politiereglementen in het graafschap Vlaanderen, 13e-18e eeuw, reeks Gidsen nr. 92, publicatie nr. 6422, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 2023, €15,00.
Verhalen uit de heerlijkheid
In 2022 postten de onderzoekers van het LORD-project (Lordship and State Formation in the County of Flanders, 15th-18th century) elke maand op Facebook een bepaling uit een ‘heerlijk politiereglement’ dat typisch, maar soms ook uitzonderlijk of ronduit bizar blijkt te zijn!
- Van je familie moet je het hebben... (januari 2022)
- 's Nachts breekt een mens best geen potten! (februari 2022)
- Zeg niet te gauw… het is weer een vrouw (maart 2022)
- 1 april: de zomer is in het land! (april 2022)
- Kinderen vs. kerkgebouwen (mei 2022)
- Soms is het midden van de weg de veiligste plek (juni 2022)
- Ga niet met andermans pluimen lopen! (juli 2022)
- Drugspreventie in het ancien régime (augustus 2022)
- Over luistervinken en andere ongein (september 2022)
- Halloween avant la lettre - Gruwel wordt bestreden met gruwel (oktober 2022)
- Kopen voor de kaars uitgaat! (november 2022)
- Je kan/mag niet alles voor je karretje spannen (december 2022)