Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Digitalisering Burgerlijke Stand: scanateliers in Leuven en Bergen opgestart

Texte petit  Texte normal  Texte grand
27/10/2022 - Digitalisering - Rijksarchief te Leuven - Rijksarchief te Beveren - Rijksarchief te Bergen

De Amerikaanse non-profitorganisatie Familysearch is de voorbije dagen in de Rijksarchieven van Bergen en Leuven begonnen met de digitalisering van de registers van de Burgerlijke Stand uit de periode 1910-1950. Binnen enkele weken zal in Beveren nog een derde scanatelier geïnstalleerd worden.

Dit betekent een belangrijke stap vooruit voor het genealogisch onderzoek. Bij de planning wordt niet alleen rekening gehouden met de wettelijk bepaalde raadplegingstermijnen (overlijdensakten na 50 jaar, huwelijksakten na 75 jaar en geboorteakten na 100 jaar), maar ook met de stand van zaken in de overdrachten door de rechtbanken van eerste aanleg. In Leuven is men alvast begonnen met het arrondissement Leuven, in Bergen met Charleroi.

    

Het Rijksarchief werkt al meer dan 50 jaar op een constructieve wijze samen met Familysearch (vroeger GSU). Zoals in het verleden, zullen de scans ook gevaloriseerd worden op de website van deze organisatie, die als tegenprestatie het exclusiviteitsrecht op massaal hergebruik verkrijgt.

Het Rijksarchief stelt de beelden ter beschikking via de eigen online zoekomgeving en kan ook beperkt hergebruik voor genealogisch onderzoek toestaan. Dat houdt onder meer in dat gebruikers op de nieuwe genealogische website gecontroleerd beelden zullen kunnen downloaden. De lancering van deze nieuwe website heeft vertraging opgelopen, maar we hopen ook hierover binnenkort positief nieuws te kunnen brengen. De nieuwe genealogische zoekomgeving kan in afwachting van de lancering online alvast in de leeszalen worden uitgetest.

De digitalisering van de burgerlijke stand voor de periode 1910-1950 zal nog jaren in beslag nemen. Toch is er met de installatie van deze scanateliers in elk geval een belangrijke stap gezet in de uitbreiding van de genealogische dienstverlening van het Rijksarchief.

Ontdek meer

Update pagina: 20/01/2023

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement