Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Een nieuw boek over pater Pire en zijn archief

Texte petit  Texte normal  Texte grand
07/01/2021 - Publicaties - Rijksarchief te Namen

Na de tentoonstelling in het Rijksarchief te Namen verschijnt nu ook het boek L’œuf ou la tuile ? (Het ei of de dakpan?). Aan de hand van archiefstukken wordt de levensloop geschetst van pater Pire, Nobelprijswinnaar voor de Vrede in 1958.  

In december 2018 organiseerde het Rijksarchief te Namen, met dank aan de spelers van de Nationale Loterij, naar aanleiding van de 60ste verjaardag van zijn Nobelprijs voor de Vrede (1958) een retrospectieve tentoonstelling over pater Pire. Op vraag van vele bezoekers werd van de expo een publicatie gemaakt.

L’œuf ou la tuile ? (Het ei of de dakpan?): met deze schijnbaar onbeduidende vraag wou pater Dominique Pire (1910-1969) zijn tijdgenoten doen nadenken over de cruciale uitdagingen van zijn tijd. Niet alleen de vraagstelling was raadselachtig, het personage van pater Pire zelf was dat eveneens. Hij was een man met vele gezichten en kende een allesbehalve doorsnee bestaan: vluchtelingenkind tijdens de Eerste Wereldoorlog, dominicanenpater in Hoei, weerstander tijdens de Tweede Wereldoorlog, initiatiefnemer van liefdadige verenigingen voor armen, ontheemden, de derde wereld, voorvechter van de vrede en de mensenrechten, en tenslotte ook Nobelprijswinnaar voor de Vrede.  

Ondanks al zijn toewijding bleef de man die “de stem wou zijn voor de mensen zonder stem” relatief onbekend. Het boek wil zijn uitzonderlijke levensloop schetsen, aan de hand van zijn archief en de persoonlijke souvenirs die vandaag bewaard worden in het Rijksarchief te Namen. Foto’s, geschriften, ongebruikelijke voorwerpen, … allemaal getuigenissen die de voornaamste episodes uit het leven van pater Pire helpen reconstrueren. Ze bieden duiding bij zijn boodschap, die nog altijd verrassend actueel is.

Het boek

Het boek, bestemd voor een breed publiek, is van de hand van Bernadette Petitjean, archivaris in het Rijksarchief te Namen, en Alexandra Micciche, assistente-doctoranda aan de Université Libre de Bruxelles en de Université de Namur. Het werd uitgegeven met dank aan de spelers van de Nationale Loterij.

Het rijkelijk geïllustreerde boek van 96 blz. is voor € 20 (+ eventuele verzendingskosten) te koop in het Rijksarchief te Namen, in de andere vestigingen van het Rijksarchief in Wallonië en in de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief. Bestellen kan via publicat@arch.be. Het is ook verkrijgbaar in de betere boekhandels in Brussel en de provincie Namen.  

  • MICCICHE Alexandra en PETITJEAN Bernadette, L’œuf ou la tuile ? Sur les traces du Père Pire, Prix Nobel de la Paix 1958, 180° éditions, Brussel, 2021.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement