Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

3.500 nieuwe beelden online uit de iconografische collectie van het Algemeen Rijksarchief

Texte petit  Texte normal  Texte grand
08/01/2020 - Digitalisering - Algemeen Rijksarchief

100 jaar Eerste Wereldoorlog zorgde de voorbije jaren binnen het Algemeen Rijksarchief voor een boost wat betreft de digitalisering en het online zetten van foto’s, affiches, tekeningen en medailles met betrekking tot de Grote Oorlog. Maar ook op andere iconografische collecties werd intussen ingezet. Ontdek het uiterst gevarieerde nieuwe aanbod van 3.500 beelden!

Eind jaren 1980 werd in het Algemeen Rijksarchief een verzameling opgestart van unieke gravures, prenten, tekeningen, plannen, foto’s, postkaarten en affiches, die aan geen enkel bestand konden worden gelinkt. De bewuste verzameling, “topografisch-historische atlas” (of “topo”) genoemd, bleef 20 jaar lang aangroeien. Tussen 1991 en 2003 werd de verzameling in meerdere inventarissen gedetailleerd beschreven. Hoewel er dus een toegang voorhanden was tot deze waardevolle verzameling, bleef de collectie als geheel weinig bekend. Het digitaliseren en online zetten van de 3.500 eerste scans van de “topografisch-historische atlas” biedt deze verzameling voortaan meer zichtbaarheid.

De digitale documenten zijn heel verscheiden naar vorm en inhoud: portretten van (voorname) personen, foto’s van mooie en minder mooie levensgebeurtenissen, affiches van allerlei slag, zeldzame zichten op steden of dorpen…

Dit iconografisch materiaal beslaat meer dan drie eeuwen geschiedenis en is vanaf nu, via enkele clicks, toegankelijk voor iedereen.

                   

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement