Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Oost-België luistert naar Oost-België

Texte petit  Texte normal  Texte grand
04/12/2019 - Rijksarchief te Eupen

In 2015 begon Vitus Sproten voor zijn master geschiedenis aan de universiteit van Luik onder leiding van historicus Christoph Brüll onderzoek te doen naar de geschiedenis van de radio in Duitstalig België. In zijn masterverhandeling “Ostbelgien hört Ostbelgien” (Oost-België luistert naar Oost-België) uit 2016 onderzocht hij de rol die de Duitstalige openbare radiozender heeft gespeeld in het debat over de autonomie van de regio (1965-1974). Hij identificeerde de plaats die de overheidszender innam in het politieke en medialandschap en analyseerde de eerste aanspraken op zelfstandigheid die werden geuit door de Duitstalige Belgen. De vereniging voor de promotie van het archief van de Duitstalige Gemeenschap heeft samen met het Rijksarchief de verhandeling van Vitus Sproten gepubliceerd.

Via onderzoek in archieven in Eupen, Brussel, Keulen, Verviers en Luik kon Vitus Sproten een beeld ophangen van het Duitstalige gewest van België tijdens deze periode van ingrijpende veranderingen. Deze waren grotendeels het gevolg van interne Belgische conflicten en van een proactieve houding van het zich wijzigende medialandschap, vooral van de BRF (Belgischer Rundfunk).

De vereniging voor de promotie van het archief van de Duitstalige Gemeenschap (Förderverein des Archivwesens in der Deutschsprachigen Gemeinschaft) heeft samen met het Rijksarchief de verhandeling van Vitus Sproten gepubliceerd:

  • SPROTEN Vitus, Ostbelgien hört Ostbelgien : Der Belgische Hörfunk im Kontext der Debatten um die Kulturautonomie der deutschsprachigen Belgier (1965-1974), Reeks Quellen und Forschungen zur Geschichte der deutschsprachigen Belgier vol. 11, Publ. 6029, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 2019, 15,00 € (+ eventuele verzendingskosten).

De publicatie is te koop in de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief, in het Rijksarchief te Eupen of via publicat@arch.be.

Vitus Sproten zal zijn werk op 4 december 2019 om 19.00u voorstellen in het BRF-Funkhaus in Eupen, tijdens een debat met Peter Quadflieg van het Rijksarchief te Eupen. Hij zal onder meer een aantal geluidsfragmenten laten horen.

De auteur

Vitus Sproten studeerde geschiedenis aan de universiteiten van Trier en Luik. Momenteel schrijft hij aan het Centre for Contemporary and Digital History van de universiteit van Luxemburg een doctoraatsverhandeling over de vrije radiozenders in Nederland, België en Duitsland (1975-1990). Hij werkt daarnaast voor het Zentrum für Ostbelgische Geschichte. Zijn onderzoek gaat vooral over de geschiedenis van de media, regionale geschiedenis en de Belgisch-Duitse geschiedenis.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement