Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

Nieuw in Cartesius: kaartencollectie van het Rijksarchief te Bergen

Texte petit  Texte normal  Texte grand
05/11/2019 - Digitalisering - Rijksarchief te Bergen - Algemeen Rijksarchief

Op 14 mei 1940 werd het gebouw van het Rijksarchief te Bergen geraakt door Duitse brandbommen die het station van Bergen hadden moeten treffen. Twee derde van het archief ging op in de vlammen, vooral ancien régime-archief. Eén van de weinige bestanden die gespaard bleven, was de rijke kaartencollectie. Het digitaliseren van deze kaarten en plattegronden is al enige tijd afgerond, maar nieuw is dat ze sinds kort bijna integraal zijn opgeladen in Cartesius en dus online raadpleegbaar zijn.

Als voorbeeld deze kaart van de stad ‘s-Gravenbrakel uit 1587 (Rijksarchief te Bergen, Kaarten en plannen, II, 1043), opgemaakt in het kader van een proces tussen het kapittel van Saint-Waudru van Bergen en het kapittel van Salle-le-Comte in Valenciennes over tienden voor de Raad van Henegouwen. Het archief van de Raad ging in 1940 in vlammen op, maar de bijhorende kaarten werden bewaard.

Intussen kan je via Cartesius steeds meer bekende en minder bekende kaarten bekijken. Het Rijksarchief laadde recent naast de kaarten van Bergen, ook nog volgende kaartencollecties op:

- een groot deel van de kaarten en plattegronden uit reeks II van het Algemeen Rijksarchief
- de kaarten bij de verkoop van nationale goederen
- de kaarten bij het notariaat-generaal van Brabant
- de kaartboeken van de abdij van Ter Duinen (waarvan de originelen bewaard worden door het Grootseminarie van Brugge).

Stand van zaken? Het Rijksarchief heeft momenteel via Cartesius iets meer dan 40.000 kaarten online gezet, waarvan circa 23.000 kadasterplannnen. Klik hier om ermee aan de slag te gaan!

Lees meer

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement