Rijksarchief in België

Ons collectief geheugen !

FR | NL | DE | EN
Menu

De voogdij over de gemeenten van de Duitstalige Gemeenschap: een inventaris

Texte petit  Texte normal  Texte grand
04/10/2019 - Publicaties - Rijksarchief te Eupen

Sinds 2005 oefent de Duitstalige Gemeenschap – en niet het Waals Gewest – voogdij uit over de negen gemeenten waaruit ze bestaat. Ze “erfde” deze bevoegdheid van het Waals Gewest en de provincie Luik. In het kader van een samenwerkingsakkoord heeft het Rijksarchief te Eupen 329 dossiers verworven en geïnventariseerd in verband met de voogdij over de gemeenten tussen 1977 en 2006, afkomstig van het ministerie van de Duitstalige Gemeenschap.

De dossiers gaan voornamelijk over de voogdij over scholen en hun personeel, beheerd door de gemeenten, de voogdij over het gemeentepersoneel en de organisatie van de vrijwillige brandweer. De dossiers, die geordend zijn per gemeente (Amel, Bullange, Butgenbach, Burg-Reuland, Eupen, Kelmis, Lontzen en Sankt-Vith) geven een goed overzicht van de ontwikkeling van het onderwijs, scholenfusies, de uitbouw van de gemeentelijke administraties en de brandweerkorpsen. Gezien de termijnen voor vrije raadpleging, ter bescherming van persoonsgegevens, nog niet van toepassing zijn op de meeste van deze dossiers kunnen ze nog niet geraadpleegd worden door het publiek.

Het archief heeft een volume van 2,5 strekkende meter en is het eerste bestand dat rechtstreeks door het ministerie van de Duitstalige Gemeenschap werd overgemaakt aan het Rijksarchief te Eupen, waar het na afloop van zijn administratief nut werd geïnventariseerd.

De inventaris

De inventaris is te koop in de archiefwinkel van het Algemeen Rijksarchief, in het Rijksarchief te Eupen of via publicat@arch.be. Je kan de inventaris ook gratis downloaden door te klikken op de titel hieronder of de inventaris raadplegen via onze zoekrobot.

QUADFLIEG Peter en STEINER Stefanie, Inventar Archivbestand Ministerium der Deutschsprachigen Gemeinschaft Belgiens : Fachbereich Lokale Behörden und Kanzlei (1977-2006), reeks Inventarissen Rijksarchief te Eupen nr. 23, Publ. 6010, Algemeen Rijksarchief, Brussel, 2019, € 4,00.

Voor bijkomende inlichtingen i.v.m. deze publicatie kan je terecht bij het Rijksarchief te Eupen.

www.belspo.be www.belgium.be e-Procurement